Camparea și grătarele pe Valea Cerbului, în Prahova, au fost interzise

Ultima actualizare: 02-03-2020 20:27

Mirosul de grătar încins, rulotele parcate pe pajiștea verde și corturile instalate pe malul apei vor fi de domeniul trecutului pe Valea Cerbului, în Prahova.

Camparea în această zonă a fost interzisă, iar cine nu va respecta regula va plăti amenzi de mii de lei. Decizia a fost luată după ce, în anii trecuți, turiștii au ridicat garduri în jurul rulotelor și au murdărit locul. În plus, resturile lăsate de ei au schimbat comportamentul urșilor.

Hotărârea de a interzice camparea pe Valea Cerbului - în apropiere de cabana Gură Diham - a fost luată de Consiliul Local Bușteni.

Decizia încheie o tradiție veche pentru mii de români care alegeau să își petreacă verile la poalele muntelui în rulote ori la cort.

Interdicția are drept scop - printre altele - oprirea invaziei urșilor gunoieri, atrași de resturile lăsate în urmă de turiști.

Nae Savel, viceprimarul orașului Bușteni: „Este impactul cu ursul, este vorba despre păstrarea unei zone curate, pentru că face parte din Sit Natură 2000. Erau și anumite cheltuieli conexe, să le spun, pe care nimeni nu le-a înțeles. Adică, unii de bună credință mențineau o stare de curățenie corespunzătoare, unii mai puțin”.

Turiștii nu plăteau taxa de campare și achitau doar costurile pentru ecologizarea zonei. Felul în care unii își montau corturile ori rulotele era la limita legii, susțin autoritățile. Unii își ingrădeau cu garduri zona unde își țineau rulota și au fost cazuri în care chiar începuseră să cultive legume. Situația a fost prezentată vara trecută și de Inspectorul Pro.

Interzicerea accesului rulotelor pe Valea Cerbului este susținută de localnici. Mulți se plâng că vara, în zona, nu se putea respira din cauza fumului, iar gunoaiele tronau la marginea drumului.

Femeie: „Grătare, manele, dezbrăcați, ceva murdar. Din frumusețea asta, că nu ne mai săturăm uitându-ne la ea, și vii tu și murdărești, cu ce drept?”.

Turist: „Sunt prea mulți care lasă gunoaie în urmă, fac mizerie, distrug natura”.

Turistă: „Se poluează foarte mult, indiferent că ei plătesc acea taxă”.

Autoritățile vor un turism civilizat pe Valea Cerbului și nu exlud în viitor amenajarea unui camping cu apă curentă și energie electrică. Până atunci, cei care încarcă regulile riscă 2.500 de lei amendă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO