Evadare la Rășinari. Seara, puteți sta la povești împreună cu bătrânele satului


Ultimul update: Sambata 26 Ianuarie 2019 20:39
Data publicarii: Sambata 26 Ianuarie 2019 18:10
Categorie: Stiri Turism

E vreme de stat la gura sobei, aşa că cei care iubesc zăpada şi mai au zile libere pot încerca o evadare la Răşinari.

Mii de turişti merg în această aşezare de la poalele Munţilor Cindrel îndrăgostiţi de aerul curat, de liniştea pădurilor şi de atmosfera unică din Mărginimea Sibiului.

Găsesc acolo oameni calzi şi primitori, dar şi mâncăruri vechi, din vremurile arhaice ale transhumanței.

Comuna Răşinari, întemeiată, ca sat de ciobani, la începutul secolului al 18-lea, se află la 12 kilometri depărtare de Sibiu.

Aşezarea este bogată şi datorită oamenilor gospodari, care se ocupă de oierit, dar şi de turism. În serile de iarnă, oaspeţii sunt poftiţi la şezătoare împreună cu bătrânele satului.

Acestea se adună la căminul cultural, iar printre poveşti şi snoave din tinereţe, ţes, cos, torc sau împletesc ciorapi călduroşi.

Cine ajută la torsul lânii nu rămâne nerăsplătit. Mesele sunt încărcate cu bunătăţuri de sezon, brânzeturi, afumături şi dulciuri pregatite-n casă.

Turist: "Am văzut în seara asta tradiţii vechi, renăscute şi păstrate, duse într-o lume nouă."

Cine vrea să se cazeze în zonă trebuie să ştie că în comună şi în împrejurimi sunt peste 30 de pensiuni şi moteluri primitoare, iar tarifele încep de la 180 de lei pentru o noapte cu mic dejun asigurat.

Ioana Comșa, recepţioner pensiune: "Este un sezon destul de bun, având în vedere că zăpada există. Avem multe posibilităţi de schi, cu săniuţele. Avem cazarea ocupată în proporţie de 70%. Mâncarea este gustoasă, gătită pe loc, una tradiţională."

Bucătar: ”Cel mai bine merge ceaunul de berbecuț, din pulpă de miel, cu mămăliguță. Şi bineînţeles ciolanul, servit cu iahnie de fasole."

Primarul comunei Rășinari: ”Am fost la Berlin la Săptămâna Verde şi foarte multă lume ne-a vizitat standul. S-au bucurat de bucatele noastre pe care le-am dus acolo. Foarte mulţi s-au arătat interesaţi să vină în zona noastră să-şi petreacă concediul."

În acest an, Rășinariul este un punct de atracţie important şi pentru că face parte din Regiunea Gastronomică Europeană Sibiu.

Sute de persoane au protestat la Sibiu, faţă de OUG pentru contestaţia în anulare
Palatul Copiilor din Sibiu are nevoie de ajutorul comunităţii
Muzeul în aer liber din România unde vă puteți plimba cu sania trasă de cai
VIDEO PROTVPLUS.RO