Dracula, ucis de indiferenţa autorităţilor române. "Noi dezvoltăm adevărul istoric"
Legenda lui Dracula atrage anual mii de străini în Transilvania. Vin special, atraşi de poveştile cu vampiri. Din păcate în Bran, Sighişoara şi Bistriţa pe unde ar fi trecut faimosul conte nu găsesc mare lucru.
Dezvoltarea unei strategii care ar face şi mai cunoscută România, nu este luată în calcul nici de Ministerul Turismului, nici de autorităţile locale.
Mii de străini au aflat de castelul-hotel din Bistriţa, unde se cazează în special de Halloween. Are 63 de camere, iar la subsol... „"Acesta este cavoul lui Dracula, locul care este vizitat de turişti unde se întâlnesc cu spiritul lui Dracula."
Imobilul a fost construit în anii '80 iar după revoluţie, a intrat în posesia unor oameni de afaceri, care din 2007 n-au mai investit nimic. Acum, clădirea este scoasă la vânzare, cu preţul de pornire de 5 milioane de euro.
"Noi ne dorim ca brandul să rămână aici la noi mai puternic şi mai consolidat. Zona are nevoie pur şi simplu de îmbunătăţiri", spune managerul hotelului, Ana-Maria Muscar.
Problema este însă că în zonă nu există nimic. Autorităţile au început să ridice o bază de agrement, dar au renunţat rapid şi au lăsat totul în paragină.
"A fost făcut un bazin care voia să fie o piscină şi un teren de sport, dar s-a degradat. Pentru turişti ar fi fost bine ceva îmbunătăţiri."
Sighişoara este o altă zonă importantă din povestea lui Dracula. Dar nici aici nu se investeşte într-o strategie de turism, făcută în jurul acestui brand. Există doar o plăcută comemorativă, pe care scrie că aici s-a născut Vlad Ţepeş. Şi, din când în când, dintr-un cavou iese un angajat, care îi sperie pe turişti.
"Nu avem în vedere dezvoltarea unui astfel de brand, care de fapt e un mit. Noi dezvoltăm adevărul istoric şi ne putem lega de Vlad Ţepeş care a locuit o perioadă în cetatea Sighisoarei şi de Vlad Dracul. Turiştii vin, îl caută pe Dracula şi se mulţumesc cu personajele istorice pe care le-am avut"; spune primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean.
Şi totuşi, în căutarea legendei lui Dracula, 1 milion de turişti vin anual şi la Castelul Bran. Un monstru despre care turiştii spera să afle mai multe, însă aşteptările nu le sunt îndeplinite.
"Înainte să vin aici, ştiam că Dracula este un vampir care locuieşte în castel. Poveşti pentru copii. Acum am aflat că e diferit, ca de fapt a fost uman şi a trăit cu adevărat. Este ciudat, dar interesant în acelaşi timp", spune o turistă.
Nici suvenirurile vândute la târgul de la poalele castelului nu sunt tocmai tradiţionale. Cele mai multe sunt aduse din China.
Site-urile de turism din afară se plâng de lipsa infrastructurii şi a programelor care să lege zonele pe unde ar fi trecut Dracula. Mai grav este că ministerul de resort nu ia în calcul să dezvolte acest mit.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, sighisoara, castel, dracula, brand, Ministerul Turismului,
Dată publicare:
07-03-2018 19:12