De ce renunta hotelurile din Romania la sistemul "all inclusive"

Ultima actualizare: 22-10-2012 00:35

O formula de mare succes la turci, bulgari si greci se dovedeste un fiasco in Romania. Este vorba despre vacanta "all inclusive" pe litoral care atrage mii de turisti in tarile vecini.

La noi putinele hoteluri care au preluat reteta acum cativa ani renunta la ea in aceasta vara.

Hotelierii nostri spun ca romanii prefera sa manance mai mult la terase si sa aiba libertate de miscare. Adica sa nu depinda de un program fix pentru masa. Totusi, aceiasi oameni se adapteaza perfect la sistemul "all inclusive" atunci cand trec granita. In Romania, sistemul a fost adoptat in iulie 2008, in incercarea disperata a hotelierilor nostri de a mai retine pe plajele noastre romanii deja vrajiti de concurenta. A fost preluat in 12 hoteluri de 2, 3, 4 si chiar 5 stele, dar in vara aceasta doar patru hoteluri mai ofera "all inclusive".

Romanii au prins gustul pachetelor "all inclusive" de cand au descoperit litoralul vecinilor. Cu formula "copy-paste", dar cu adaptare romaneasca, sistemul a ajuns si la noi fara mare succes. Farfuriile pline ochi cu mancare ajungeau adesea la gunoi sau la pastrare, in camere, chiar daca bufetul era deschis aproape toata ziua.

Dintre cele 294 de hoteluri de pe litoralul romanesc, din Mamaia pana in Vama Veche, doar patru se incapataneaza sa mentina acest sistem. Unul este in Saturn, altul in Jupiter si doua in Mamaia. Turistii sustin ca la noi oferta este saracacioasa.

Un calcul al agentilor de turism arata ca o persoana plateste pe litoral cel putin 100 de lei pe zi pentru mancare in afara hotelului. Daca cineva opteaza pentru "all-inclusive" la unul dintre cele patru hoteluri ramase in schema, de vara aceasta va plati 80 de lei pe zi, aproximativ cu 25% mai mult decat pentru un pachet cu mic dejun inclus.

Weekend furtunos pentru Vali Vijelie. Misterul fetei care nu l-a mai vrut
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO