Coltul de Rai din Romania care se reinventeaza in fiecare an. Cat costa sa inchiriati o cabana cu 12 locuri in acest loc
Bucovina se reinventeaza, an de an, in preajma Craciunului, in asteptarea turistilor fascinati de traditiile acestui colt de Rai.
Si pentru ca preparate din porc se gasesc peste tot in aceasta perioada, gazdele au scos "artileria" rafinata: pastrav afumat, combinat cu branzeturi fine. Iar pentru cei care vor sa plece cu o oala din lut, amintire din Bucovina, si-o pot crea singuri, indrumati de mesterii populari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Istoria si traditia sunt la ele acasa, in localitatea Valea Putnei. De indata ce trecem Pasul Mestecanis, la poalele masivului Giumalau, simtim deja mirosul irezistibil de pastrav afumat. Retetele nu sunt secrete, insa in aceasta zona, pestele prinde un gust special la afumat.
Barbat: "Conuri de molid sau de brad, in general de molid, tocatura de cires si rumegus de fac si plus boabe de ienupar din muntii nostri Giumalau, dau o aroma mai aparte".
In cele doua-trei ore cat sta pestele in afumatoare, gazdele ne invita la o tuica fiarta sau un pahar de vin.
Nelu Blidar, angajatul unei pensiuni: "Cateodata nu apuc sa termin pestele ca si mananca, da da, au fost clienti din Dolj, nu am apucat sa termin ca era si pestele gata din afumatoare".
Andreea Carloanta, angajata unei pensiuni: "Avem scrijica care e cu o crema de pastrav, are la baza pastravul, marar, smantana si usturoi. Mamaliguta care e cu sfecla, marar, smantana si usturoi si bineinteles pastrav. La noi se mai poate manca si sarmale cu pastrav, ciorba de pastrav, cabanos cu pastrav".
Cabanele din zona imbina fericit traditionalul cu modernul, iar 12 persoane pot inchiria una cu 350 de euro pe noapte.
Daca vrem sa plecam cu un suvenir, dupa o vacanta de neuitat, suntem incurajati sa ne confectioneze o oala din lut. In localitatea Marginea, gazdele abia asteapta sa ne invete tainele olaritului.
Traian Leonte, olar: "De Revelion o sa vina multi. In primul rand se uita la noi cum prelucram lutul si apoi sunt foarte multi care vor sa vada si ei cum se prelucreaza, chiar vor sa puna mana, sa ii initiem in arta olaritului".
Problema este ca mai sunt putine locuri libere de Craciun si de Revelion. Turistii le-au rezervat din timp, iar cine nu mai gaseste, este asteptat anul viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, tradiții, bucovina, craciun, preparate,
Dată publicare:
17-12-2016 16:49