Coltul de Rai din Romania care se reinventeaza in fiecare an. Cat costa sa inchiriati o cabana cu 12 locuri in acest loc

Ultimul update: Marti 20 Decembrie 2016 01:03
Data publicarii: Sambata 17 Decembrie 2016 16:49
Categorie: Travel

Bucovina se reinventeaza, an de an, in preajma Craciunului, in asteptarea turistilor fascinati de traditiile acestui colt de Rai.

Si pentru ca preparate din porc se gasesc peste tot in aceasta perioada, gazdele au scos "artileria" rafinata: pastrav afumat, combinat cu branzeturi fine. Iar pentru cei care vor sa plece cu o oala din lut, amintire din Bucovina, si-o pot crea singuri, indrumati de mesterii populari.

Istoria si traditia sunt la ele acasa, in localitatea Valea Putnei. De indata ce trecem Pasul Mestecanis, la poalele masivului Giumalau, simtim deja mirosul irezistibil de pastrav afumat. Retetele nu sunt secrete, insa in aceasta zona, pestele prinde un gust special la afumat.

Barbat: "Conuri de molid sau de brad, in general de molid, tocatura de cires si rumegus de fac si plus boabe de ienupar din muntii nostri Giumalau, dau o aroma mai aparte".

In cele doua-trei ore cat sta pestele in afumatoare, gazdele ne invita la o tuica fiarta sau un pahar de vin.

Nelu Blidar, angajatul unei pensiuni: "Cateodata nu apuc sa termin pestele ca si mananca, da da, au fost clienti din Dolj, nu am apucat sa termin ca era si pestele gata din afumatoare".

Andreea Carloanta, angajata unei pensiuni: "Avem scrijica care e cu o crema de pastrav, are la baza pastravul, marar, smantana si usturoi. Mamaliguta care e cu sfecla, marar, smantana si usturoi si bineinteles pastrav. La noi se mai poate manca si sarmale cu pastrav, ciorba de pastrav, cabanos cu pastrav".

Cabanele din zona imbina fericit traditionalul cu modernul, iar 12 persoane pot inchiria una cu 350 de euro pe noapte.

Daca vrem sa plecam cu un suvenir, dupa o vacanta de neuitat, suntem incurajati sa ne confectioneze o oala din lut. In localitatea Marginea, gazdele abia asteapta sa ne invete tainele olaritului.

Traian Leonte, olar: "De Revelion o sa vina multi. In primul rand se uita la noi cum prelucram lutul si apoi sunt foarte multi care vor sa vada si ei cum se prelucreaza, chiar vor sa puna mana, sa ii initiem in arta olaritului".

Problema este ca mai sunt putine locuri libere de Craciun si de Revelion. Turistii le-au rezervat din timp, iar cine nu mai gaseste, este asteptat anul viitor.

Cel mai asteptat moment al anului pentru copii. Cum s-au straduit micutii sa il impresioneze pe Mos Craciun la serbari
Cel mai asteptat moment al anului pentru copii. Cum s-au straduit micutii sa il impresioneze pe Mos Craciun la serbari
VIDEO PROTVPLUS.RO
turism romania
Românii se bat pe pachete de vacanță în stațiunile de la noi. Cât costă un sejur de Revelion
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
thailanda
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie
Turiştii au profitat de vremea frumoasă ca să umple muntele de gunoi şi miros de mici
Capre negre, în Piatra Craiului. Sfatul specialiştilor pentru cei care vor să le fotografieze
Porsche, Ferrari și Lamborghini se promovează folosind peisaje de la noi din țară
6 destinații din Europa în care se mănâncă foarte bine
Hotelul din insulele Maldive în care o noapte de cazare costă 50.000 de dolari