Clădiri emblematice din Iaşi, realizate în miniatură. Machetele vor fi trimise la târguri de turism

Dată publicare: 08-03-2021 09:20
Dată actualizare: 08-03-2021 09:33


Clădiri emblematice prind contur cu ajutorul tehnologiei. Este vorba despre atracţii din Iaşi, realizate în miniatură, dar care respectă realitatea.

Aceste machete vor fi trimise la târguri de turism din România şi din străinătate, pentru a-i ispiti pe vizitatori, care poate vor fi convinşi astfel că trebuie să ajungă în oraşul celor şapte coline.

Machetele prind formă în Laboratorul de Tehnologii Digitale al Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ştefan Prepeliță, student: „Această clădire este un obiectiv emblematic din Piaţa Unirii. Nu a durat foarte mult de printat, 5-6 ore. De pictat, o oră, o oră şi jumătate”.

Odată printate, clădirile capătă apoi culoare şi sunt scoase în evidenţă detalii arhitecturale.

Amelia Ticușan, masterandă: „Momentan pictez Turnul Palatului Culturii. Aşa ar trebui să arate produsul final. De regulă, durează între două şi trei zile, depinde de dificultatea machetelor”.

Reproducerea, la scară redusă, a Palatului Culturii din oraş a fost cea mai mare provocare pentru tineri.

Amelia Ticușan, masterandă: „Mă aştept să iasă foarte bine, să fie un produs interesant şi care să atragă publicul. Sunt foarte mulţumită de ceea ce a ieşit”.

Tehnica folosită de studenţii din Iaşi este unică în România în rândul facultăţilor de profil.

Asistent universitar doctor Lucian Roșu, coordonatorul proiectului: „Introducerea noilor tendinţe în tehnologie şi în era digitală va creşte şi apetitul studenţilor şi noilor generaţii pentru a deveni buni profesionişti în Geografie”.

Atracţiile turistice în miniatură nu cântăresc mai mult de 50 de grame şi pot fi ţinute în palme.