Ce trebuie să știți dacă vreți să mergeți anul acesta în vacanță în străinătate
Grecia se va deschide în vară pentru turiștii străini cu o condiție: oaspeții să facă dovadă că nu sunt purtători ai virusului SARS-CoV-2.
Oficialii discută deja despre un pașaport de sănătate ca să ne permită să plecăm în vacanţe, mai ales că mii de români au deja sejururile plătite. Deși legea le dă dreptul să-și ceară banii înapoi, agențiile susțin că nu au de unde să îi dea și oferă variante: amânarea sau vouchere de vacanță.
Otilia Badiu administrează o tavernă pe insula Thasos, destinaţie iubită de mii şi mii de români.
Otilia Badiu: „Până acum niciun român care a rezervat la noi nu a anulat şi sperăm să se menţină asta."
Un cuplu de români se bucură de frumuseţea Greciei de cinci ani. Andreea şi Claudiu s-au stabilit în Lefkada şi câştigă bani din închirierea de bărci şi iahturi pentru turişti. Românii le erau clienţi fideli, iar ei speră că aşa va fi şi în această vară.
Andreea: „Grecia este locul în care îţi doreşti să fi pe tot parcursul anului nu doar vara, când e sore şi frumos. Grecii s-au comportat exemplar în această perioadă. Aici în insule sunt doar 14 cazuri.”
Oficialii greci au anunţat că vor deschide sezonul de la sfârşitul lui iunie şi se gândesc să le ceară turiştilor străini un paşaport de sănătate care să ateste că nu sunt purtători ai virusului SARS-CoV-2.
Nikos Papathanasis, vice ministru al dezvoltării: "Hotelurile care sunt operate tot anul se vor redeschide cu aceleași măsuri de precauție precum cafenelele și restaurantele. Hotelurile sezoniere destinate vacanțelor estimăm că se vor spre sfârșitul lunii iunie după o reevaluare a întregii situații."
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Se discută în acest moment la nivelul ministerului pentru a elabora un astfel de paşaport, dar suntem strict la momentul în care evaluăm posibilitatea unui pașaport.”
Anul trecut, turiştii străini au adus Greciei aproape 15 miliarde de euro aşa că relaxarea măsurilor reprezintă o prioritate pentru oficialii greci.
Bulgăria, aflată şi ea în top 3 al preferinţelor românilor pentru vacanţe, a anunţat deschiderea sezonului pe 1 iunie pentru turiştii locali. Nu se ştie deocamdată ce măsuri le vor fi impuse romanilor care mergeau în ţara vecina. Unii şi-au plătit deja pachetele turistice, iar legea le dă dreptul să ceară banii înapoi şi să-i primească în 14 zile. În jur de 100 de milioane de euro au fost încasate până acum de la turişti.
Ciprian Enea, consultant în turism: „De curând a fost o mare conferinţa la nivelul UE cu forurile care răspund de turism. Concluzia a fost ca aceşti bani trebuie returnaţi dacă nu doreşte să efectueze alt serviciu. Sunt ţări unde se merge pe ideea de a mări acest termen de la 4 zile, plus 180 de zile. Mulţi români au înţeles şi au acceptat acele vouchere de vacanţă pe care le-au oferit agenţiile.”
Hotelieri din toată lumea caută soluţii pentru salvarea acestui sector grav afectat de pandemia de coronavirus. Unii s-au organizat într-un club prin care caută soluţii să atragă turişti mai ales în destinatile exotice. La fiecare sută de euro cheltuită, vor primi servicii în valoare de 150 de euro, cu condiţia să merga anul acesta. Italienii doresc şi ei să repornească turismul, iar în sud sunt destinaţii în care turistului i se decontează jumătate din preţul biletului de avion şi prima noapte de cazare e gratuită. Până acum, jumătate dintre români preferau să plece în străinătate în vacanţa de vară.