Ce ne recomandă CE să facem în cazul în care vrem să călătorim în această perioadă
Comisia Europeană a propus miercuri un plan de măsuri pentru ca oamenii să călătorească în siguranță între statele membre.
Ghidul ne recomandă să mergem în zone cu situații epidemiologice similare și să folosim aplicații care să ne avertizeze asupra potențialului de infectare cu coronavirus. Iar în cazul vacanțelor anulate, de exemplu, oficialii vor să se dea vouchere atractive, în locul banilor.
Ghidul Uniunii Europene prevede deschiderea granițelor gradual, între zone sau state membre cu situații epidemiologice similare. Cu alte cuvinte, călătoria este recomandată în zonele în care există puține cazuri de COVID.
Comisar European: "Primul pachet fundametal pe care îl introducem este siguranța. Asta subliniază ghidul nostru. Și asta trebuie făcut gradual, cu pași mici pentru a ajuta redeschiderea turismului".
În funcție de situația epidemiologică, totul trebuie să fie flexibil - este o altă recomandare a comisarilor europeni, astfel încât autoritățile să poată lua măsuri drastice, în cazul în care situația o cere.
Călătoria cu avionul nu va mai fi la fel, susține comisarul european, Adina Vălean. Vom purta măști în avion, iar check-inul ar trebui să fie făcut electronic. Numai când acest lucru nu este posibil, se va face fizic și se vor folosi documente pe hârtie.
Adina Vălean: "La preluarea bagajelor, la controlul de securitate și frontieră se va limita interacțiunea cu personalul și alți călători. Vom avea cozi distanțate și organizate. Procesul de îmbarcare va fi coordonat. În avioane, pasagerii vor purta măști. La fel și personalul și se va folosi dezinfectant de mâini".
Și în trenuri, trebuie lăsate locuri libere între un pasager și altul, iar ușile să se deschidă automat, astfel încât atingerea mânerelor și a butoanelor să fie pe cât posibil evitată. La fel și aici, atât pasagerii, cât și personalul trebuie să poarte măști.
Adina Vălean: ”Aș spune că peisajul din gări se va schimba. În gări, trebuie să organizeze fluxuri de pasageri petnru a evita aglomerația. Pentru călătoriile lungi și trenurile regionale trebuie rezervat bilet în avans, pentru a se controla mai bine numărul de pasageri din trenuri."
Recomandarea este aceeași și în transportul urban: în autobuze și metrouri.
Comisarii Uniunii Europene au mai propus aplicațiile care să te avertizeze asupra potențialului infectării cu Coronavirus.
Propunerea unei astfel de aplicații a venit din partea grupului parlamentar PPE.
Marian Jean Marinescu, europarlamentar: ”Cum va funcționa această aplicație? Această aplicație îți poate spune dacă ai fost în contact cu o persoană testată pozitiv. Contacții sunt introduse în această bază de către autoritățile sanitare, într-o bază cetrală și cei care au aplicația instalată voluntar, pot primi acest mesaj despre el, bine înțeles, nu despre alții. Practic, Anchetele epidemiologice se vor muta în online".
Comisarii europeni le sugerează celor din sectorul turistic să creeze vouchere mai atractive, în cazul celor care au fost nevoiți să-și anuleze călătoriile, cu o valabilitate de cel puțin 12 luni. Turistul însă nu trebuie să uite că legea îi dă posibilitatea să aleagă între returnarea banilor pe călătoriile anulate sau acceptarea voucherului.
Comisar European: "Consumatorii europeni au dreptul să-și primească banii înapoi, dacă asta vor. Multe comapanii au probleme și ar fi mai puțin sever dacă oamenii ar accepta vouchere, în loc de banii înapoi."
Comisia Europenă a anunțat totodată că pune la dispoziție scheme de finanțare în valoare de 8 milioane de euro, pentru 100 de mii de afaceri mici.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, Comisia Europeana, calatorii, ghid de călătorie,
Dată publicare:
13-05-2020 19:53