Cât costă o noapte la un hotel de o stea din Mamaia. A fost rezervat în totalitate încă din luna noiembrie anul trecut
Suntem în plin sezon, dar pe litoral sunt hoteluri care duc lipsă de turiști. Cele mai aglomerate unități de cazare sunt, la această oră, cele de 2 și 3 stele din Eforie și Mamaia. Iar asta în mare parte pentru că sunt mai ieftine.
În hotelurile de 4 și 5 stele turiștii vin pentru cel mult un weekend, spun operatorii din turism. De asemenea, atrași de prețurile mai mici, majoritatea preferă un prânz la autoservire decât la restaurant.
Atenți la buget, mulți turiști și-au rezervat vacanțele la mare din timp. Un hotel de o stea din stațiunea Mamaia a fost rezervat în totalitate încă din luna noiembrie anul trecut. Are 70 de camere și 9 apartamente.
Ana Maria Caraiani, administrator hotel: „Hotelul nostru are o stea. Pe lângă cele mai mici tarife din zonă, zona fiind în centrul stațiunii Mamaia, oferim pachete promoționale - la cinci nopți de cazare oferim a șasea gratuit”.
O cameră se închiriază aici cu 300 de lei pe noapte, iar un apartament, cu 500 de lei.
Turist: „Mi s-a părut cam cel mai bun raport preț-calitate”.
Reporter: „Știi că este un hotel de o stea?”
Turist: „Nu am avut habar”.
Potrivit operatorilor din turism, hotelurile de două și trei stele au fost cele mai căutate în acest sezon. Cu toate că prețul mai mic poate însemna o diferență de confort.
Andrei Țigănaș, manager hotel 3 stele: „Tarifele sunt de la 430 lei până la 470 cu mic dejun inclus și două șezlonguri pe plajă. Prețul este mai avantajos decât la 4 sau la 5, dar și mărimea camerei se reflectă în preț”.
În sudul litoralului sunt 330 de pensiuni și hoteluri cu aceste clasificări, cele mai multe de pe întreg litoralul. În Eforie, de pildă, majoritatea sunt pline.
Ana Maria Bobocel, manager hotel 3 stele: „Camerele sunt dotate cu aer condiționat, mini frigider, televizor, internet, avem și parcare în curtea hotelului”.
Pentru masă, mulți turiști preferă autoservirile.
Reporter: Ați încercat o terasă?
Turist: „Da, da, da, păi seara ieșim”.
Reporter: Și cum sunt prețurile?
Turist: „Sunt piperate, mâncare mai puțină și bani mai mulți”.
La autoserviri varianta cea mai avantajoasă este meniul zilei. Cu doar 30 lei vă puteți lua o ciorbă și un fel principal. În schimb, dacă alegeți să mâncați la restaurant, pentru aceleași feluri veți scoate din buzunar între 70 și 80 lei.
Georgiana Cristea, casier autoservire: „Avem sute de clienți pe zi, tot timpul este foarte aglomerat”.
Potrivit hotelierilor, acum, pe litoral sunt aproximativ 100.000 de turiști, față de 150.000 în alți ani.