Șapte păsări flamingo au ajuns în România. Pentru prima oară, și-ar putea face cuib aici

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Vineri 22 Septembrie 2017 19:08
Categorie: Travel

Apariţie rară pentru România. Șapte păsări flamingo şi-au ales drept casă, cel puţin deocamdată, un lac din judeţul Ialomiţa. Păsările de o frumuseţe rară ar fi venit din Turcia, împinse de mişcarea maselor de aer din ultima vreme.

Schimbările climatice le-ar putea convinge să se stabilească aici. Dacă lacurile nu vor îngheţa şi vor avea hrană destulă, pot cuibări şi aduce pe lume pui în România.

Păsările au fost văzute pentru prima dată în 13 septembrie de membrii Societăţii Ornitologice. Specialiştii spun că sunt pui de doar un an. Păsări flamingo au mai fost văzute la noi în ţară însă foarte rar. Şi niciodată nu şi-au făcut cuib aici.

Silviu, membru SOR: ''Este un lac cu apă sărată şi cu adâncime mică. Îşi găsesc crustacee cu care se hrănesc, alge şi tot felul de insecte pe care le filtrează din nămol. Au plecat din cuibul lor, au obiceiul de a hoinări, aşa au ajuns la noi în ţară''

În acest moment aici pe lacul Rodeanu din judeţul Ialomiţa se află un grup de 7 păsări flamingo. Specialiştii vorbesc că e pentru prima dată când un grup atât de numeros de flamingi ajunge în ţară noastră, cu atât mai mult cu cât anul trecut pentru prima dată s-a dovedit apariţia lor în ţară noastră prin fotografii şi filmări.

Se pare că ar fi venit din Turcia, pe malul Mării Negre în Bulgaria şi România. Pentru prima dată au poposit pe lacul Fundata, iar acum se odihnesc aici pe lacul Rodeanu, dar nu ştim pentru cât timp.

Specialiştii spun că vor zbura îndată ce vor simţi un potenţial pericol. Iar vânarea lor este considerată braconaj.

Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt SOR: "E o apariţie extrem de rară, prima apariţie a avut loc în anii 40-50 , dar nu reuşea nimeni să-i fotografieze, acum 4 ani au fost în Deltă, dar n-am avut poze. Anul trecut la Vadu, am văzut 4 exemplare roz, mature. Sunt specii pe care le vedem de obicei în documentare sau în ţări exotice, e minunat că sunt în România''.

Alte perechi au cuibărit curând în Ucraina, în regiunea Odesa, iar dacă anul acesta vom avea o iarnă scurtă şi blândă, e posibil că aceşti musafiri să rămână la noi şi chiar să se înmulţească.

Sebastian Bugariu, biolog: ''În Delta Dunării ar fi câteva zone ferite. O astfel de zona ar putea fi de exemplu în apropiere de Sulina. E o insula nouă, unde diverse specii au cuibărit. Acolo nu ingheață şi e iarnă scurtă perioada de timp şi poate favoriza accesul la hrană''.

Păsări flamingo mai există doar la zoo, însă iarnă stau în spaţii încălzite.

Ciprian Petrescu,  medic veterinar: ''Nu putem să le lăsăm afară ierna, suferă din cauza zăpezii de degerături. Ar trebui să gasească zone unde apa să nu îngheţe, temperatura să nu scadă''.

Vestite pentru frumuseţea lor, păsările flamingo trăiesc de obicei în Africa şi Asia, iar în Europa pot fi întâlnite în bazinul Mediteranei.

Stol de păsări flamingo, în Ialomiţa. De ce nu sunt roz
Stol de păsări flamingo, în Ialomiţa. De ce nu sunt roz
VIDEO PROTVPLUS.RO
turism romania
Românii se bat pe pachete de vacanță în stațiunile de la noi. Cât costă un sejur de Revelion
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
thailanda
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie
Turiştii au profitat de vremea frumoasă ca să umple muntele de gunoi şi miros de mici
Capre negre, în Piatra Craiului. Sfatul specialiştilor pentru cei care vor să le fotografieze
Porsche, Ferrari și Lamborghini se promovează folosind peisaje de la noi din țară
6 destinații din Europa în care se mănâncă foarte bine
Hotelul din insulele Maldive în care o noapte de cazare costă 50.000 de dolari