Bucurestiul, descris in The Guardian: Statii de metrou cu "parfum" de merdenele si artisti la fiecare colt de strada
"Bucurestiul este un oras cu o arhitectura impresionanta, unde statiile de metrou miros a merdenele si la fiecare colt de strada gasesti un muzician talentat."
Asa rezuma fotojurnalista romanca Andreea Campeanu frumusetea capitalei Romaniei intr-un articol pentru publicatia britanica "The Guardian". Ea ii incurajeaza pe turisti sa vina la noi cu inima deschisa si sa lase orasul sa ii surprinda.
"Statii de metrou cu parfum de merdele". Atunci cand vine vorba de Bucuresti, acestea sunt primele cuvinte care ii vin in minte Andreei Campeanu, ale carei fotografii au ajuns in publicatii importante din intreaga lume.
In timp ce pentru multi, Bucurestiul inseamna doar cladiri care stau sa cada si cersetori la colt de strada, pentru ea inseamna culoare si muzica.
Andreea Campeanu: "Mi se pare ca e un oras special cu diversitatea lui, e foarte colorat, intens. Are toate stradutele astea micute, dragute, tot felul de case frumoase, unele renovate, unele care cad, pline de istorie."
Preferatul ei este hotelul Cismigiu, construit in 1912. Dupa ce a fost bombardata in 1944, cladirea a fost nationalizati de comunisti. La inceputul anilor '90 s-a transformat in camin pentru studenti, iar o tanara a cazut in putul liftului si a murit. Trupa Vama Veche a scris o melodie despre aceasta tragedie.
Andreea Campeanu: "Am ramas cu gandul de la piesa aia si in 2006, cand m-am mutat in Bucuresti, cladirea era in paragina, dar tot mi se parea ca are ceva misterios."
La jumatatea anilor '90, hotelul a fost inchis. In 2012 a inceput insa, renovarea lui si acum gazduieste o berarie, un hotel si Institutul Cervantes.
In ceea ce priveste talentele locale, Andreea a acordat votul de incredere grupului The Future Nuggets. Muzicienii, care canta cover-uri dupa manelele anilor '90, sunt populari in comunitatile de hipsteri si artisti.
Andreea Campeanu vorbeste si despre o cafenea, construita in 1893. Spune ca este cel mai subestimat loc din Bucuresti, ca este mai mereu gol, desi se mananca bine si ieftin. Alaturi este si o librarie, apreciata de Andreea pentru selectia radicala a titlurilor.
La final, cei care viziteaza Bucurestiul sunt sfatuiti de romanca noastra sa o ia pe stradute si sa se lase surprinsi de frumusetea din jurul lor, departe de marile bulevarde.