Planul de reabilitare a unei bijuterii arhitecturale cu istorie. In ce stare a ajuns resedinta lui Mihai Viteazu
Resedinta lui Mihai Viteazu, o bijuterie arhitecturala, isi va recapata stralucirea de altadata.
Cel putin asta promit autoritatile din Alba Iulia care vor sa acceseze de la Uniunea Europeana 20 de milioane de euro, pentru reabilitarea palatului ce dateaza din secolul 15.
O echipa de cercetatori a descoperit in cladirea de patrimoniu tencuieli si picturi decorative cu foita de aur, in care se regasesc trei stiluri: roman, baroc si rococo.
Edificiul impunator este amplasat in zona istorica a cetatii din Alba Iulia. In anul 2009, autoritatile au reusit sa recupereze cladirea care apartinea armatei. O echipa de istorici si arheologi au cercetat inceparile si au descoperit pe langa picturi unicat lucrate in foita de aur si cel mai lung zid roman din cetate.
Constructia impresionanta are un domeniu care se intinde pe 5 hectare si jumatate. Pasionatii de istorie spera ca acest obiectiv unicat sa fie pus in valoare pentru a atrage miile de turisti straini.
Ovidiu Cos, pasionat de istorie: "E pacat ca pana acum aceste minunatii nu au putut sa fie descoperite. Speram sa putem vedea aceste minunatii injghebate intr-un muzeu."
Cladirea a fost grav avariata de invaziile turcilor. Dupa ce Transilvania a fost cucerita de catre Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat in cazarma si timp de trei secole a ramas cu acest statut.
Dr. Adrian Rusu, istoric: "Cladirea ascunde in ea foarte multe elemente vechi care acum ies la lumina"
Deocamdata, palatul este inchis publicului, insa dupa ce va fi amenajat va spune turistilor povestile de demult.