Unda verde pentru construirea incineratorului de deseuri in Timisoara. Ce presupune proiectul
Proiectul pentru realizarea incineratorul de deseuri intra in linie dreapta. Comisia Nationala pentru Solutionarea Contestatiilor a respins contestatia unei firme, astfel ca a fost stabilita deja si o oferta castigatoare.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, urmeaza sa fie semnat si contractul, iar in urmatoarele trei saptamani va fi predat amplasamentul pentru santier. Cand vor incepe lucrarile insa, va stabili firma castigatoare.
Nicolae Robu, primarul Timisoarei: "Incineratorul de deseuri va intra si el in implementare. Avem un castigator declarat, vom semna contractul si vom demara si acest proiect (.) Este o finantare mai complicata. E o finantare cu care trebuie sa vina castigatorul licitatiei, urmand ca noi sa platim timp de 20 de ani rate de achitare a valorii respective. Este un proiect asumat din fonduri proprii, insa sunt sanse ca Guvernul sa ne ramburseze 25% din suma".
Valoarea totala a acestui proiect este de 60 de milioane de euro, fara TVA, insa momentan nu se stie suma cu care a fost castigata licitatia. Proiectul va fi realizat in doi ani, iar, imediat ce va fi construit, incineratorul va produce energie electrica si termica.
Nicolae Robu: "Noi nu vom mai duce la groapa de gunoi deseurile. Acesteavor fi sortate si compostate. In loc sa le trimitem la groapa de gunoi, le valorificam. Prin ardere vom primi energie electrica. De asemenea, va rezulta in regim de cogenerare agent termic".
Incineratorul va fi amplasat la marginea orasului, in apropiere de CET Sud. Acest incinerator va fi administrat de o noua societate din cadrul primariei, care este detinuta in proportie de 70% de administratia locala, iar restul de 30%, de o societate germana.