STATIUNEA RAUSOR
Statiunea Rausor dispune de o singura partie de schi, dar care are trei trasee diferentiate pe grade de dificultate.
Localizare
Statiunea Rausor este localizata la altitudinea de 1250m pe versantii nordici ai masivului Retezat. Valea Rausor este asezata aproximativ in centrul masivului, la poalele Varfului Lolaia Nord si Varful Ciurila.
Daca vii dinspre Hateg, la 10 km se face un drum judetean la stanga (la cateva sute de metri de localitatea Carnic), acolo vei vedea indicatoare cu „Complex alpin Rausor”. Ai de mers apoi aproximativ 20 km pana in statiune.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Daca vii dinspre Caransebes, la aproximativ 4 km dupa Sarmisegetuza se face un drum judetean la dreapta (la cateva sute de metri inainte de localitatea Carnic), acolo vei gasi indicatoare cu „Complex alpin Rausor”. Mai ai de condus apoi tot 20 km pana in statiune.
Istoricul statiunii
Complexul alpin Rausor ia nastere datorita combinatului Siderurgic Hunedoara, care construieste aici primele unitati de cazare, de asemenea si partia de schi, la inceputul anilor 1970.
Dupa revolutie, statiunea se degradeaza pana cand apar primii proprietari de cabane (in 1993). Pana in anul 2000, singura unitate de cazare era vechiul motel al combinatului Siderurgic. Primaria comunei Rau de Mori decide apoi sa concesioneze parcele de teren pentru constructia de case de vacanta in zona Rausor. Acest lucru a dus la construirea, pana in prezent, a aproximativ 50 de cabane noi si moderne.
In 2002, partia de schi a fost preluata de un intreprinzator privat.
Prezentarea si amenajarea statiunii Rausor
Partia de schi din Rausor, singura existenta in masivul Retezat si totodata recunoscuta ca una dintre cele mai bune din zona de vest a tarii, este dotata cu teleschi si are o lungime de 1000 m si o diferenta de nivel de 380 m, conceputa pe doua sectiuni de teleschi. Din varful partiei principale exista trei trasee diferentiate pe grade de dificultate:
1. Traseul clasic - 1000m lungime: se coboara pe partia clasica (nord-vest) primii 300m fiind de dificultate ridicata
2. Traseul prin padure – 1500m lungime: din varful partiei se coboara spre nord, traseul serpuind prin padure si dupa aproximativ 1000m se intersecteaza cu traseul clasic la jumatatea partiei.
3. Traseul pe la releu – 1200m lungime: din varful partiei se pleaca spre nord, apoi imediat se vireaza la stanga spre nord-vest (spre releu), dupa care cand se ajunge la releu se intersecteaza cu traseul 2, apoi cu traseul 1 la jumatatea partiei.
Preturi teleschi:
- 6 puncte - 15 lei,
- 10 puncte - 20 lei,
- 20 puncte - 40 lei
- 30 puncte - 60 lei,
- 60 puncte - 120 lei:
De vineri pana duminică 1 urcare = 3 puncte
De luni pana joi 1 urcare = 2 puncte
Portiunea de partie de la jumatate spre baza poate fi folosita de schiorii incepatori. Saniusul se poate practica langa partia de schi.
Se pot inchiria schiuri si clapari cu preturi intre 20 si 30 de lei pe zi. Saniutele se inchiriaza cu 10 lei pe zi de la centrele de inchiriei existente in Rausor.
Unitatile de cazare din Rausor pun la dispozitie 250 de locuri disponibile pentru turisti.
Sursa: Pro TV
Etichete: hunedoara, statiuni, muntii retezat, rausor,
Dată publicare:
06-12-2012 11:56