Sapte sirene electronice vor alerta locuitorii din Timis in caz de inundatii sau dezastre naturale
Gataia, Berecuta, Manastire, Sangeorge,Rovinita Mare,Denta si Partos sunt localitatile cu risc crescut de inundatii din bazinul raului Barzava. Orice calamitate naturala pe cale sa se produca in aceste zone, va fi semnalata de sirene electronice.
In momentul in care nivelul apelor va trece de cota de atentie si este pericol ca zona sa fie inundata, sirenele electronice vor avertiza populatia, iar cei de la dispeceratul pentru situatii de urgent vor avertiza oamenii ca sunt in pericol.
“Daca suntem pregatiti, nu vor exista pierderi de vieti omenesti. Dezastrele nu cunosc frontiere, nu au bariere lingvistice sau religioase, ele se manifesta la fel oriunde se produc si trebuie gestionate la fel. Sistemul instalat este un sprijin important pentru ISU Timis dar mai ales pentru cetateni pentru ca pot fi anuntati in timp real de pericol sau de producerea unei situatii de urgenta”, a declarat Mihai Benga, inspector sef al ISU Timis.
Apele Banat monitorizeaza permanent debitele raurilor din judetul Timis. Astfel, atunci cand se vor depasi cotele de atentie, se da alarma.
Sistemul de alarmare sonora face parte dintr-un proiect transfrontalier demarat de CJ Timis, ISU Banat si Serbia (Vrsac) si pentru care s-a obtinut finantare europeana pentru modernizarea sistemului de interventie in cazul situatiilor de urgenta.
Obiectivul principal al acestui proiect consta in sporirea sigurantei populatiei din zona bazinului hidrografic Barzava, prin cresterea capacitatii de raspuns a ISU Banat si diminuarea timpului de avertizare si alarmare in caz de dezastre naturale de orice tip.
Prin acest lucru se doreste ca situatii asemanatoare celor din luna aprilie a anului 2005 sa fie evitate. Atunci inundatiile au afectat 19 localitati. Calamitatile naturale au creat pagube impresionante: peste 6.000 de hectare de teren agricol si aproape 1.000 de hectare de pasune au fost inundate, peste 1.700 de case afectate, 1.000 de imobile distruse si avariate. Apa a distrus 40 de podete, trei poduri , patru drumuri judetene si cinci drumuri comunale.
Sirenele vor fi activate dintr-un centru de comanda din cadrul ISU Timis. Exista si un sistem web GIS, care va asigura procesul de management al situatiilor de urgenta, dar si la informarea autoritatilor din cele doua zone partenere in proiect.
Intregul proiect a costat peste 1 milion de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: timis, inundatii, ape, locuitori, alarma, isu banat, sirene, semnale, dezastre,
Dată publicare:
17-05-2012 13:43