Persoanele cu paralizie, ignorate de autoritati. Legea care ii lasa pe dinafara pe suferinzi
Batranete amara pentru o femeie de 80 de ani din Timis care, dupa un accident vascular cerebral, a ramas tintuita la pat. Este paralizata iar acum, fiul ei are grija de ea si nu o poate lasa singura nicio clipa.
Sarmana femeie a depus actele pentru a fi incadrata intr-un grad de handicap, insa cererea ei a fost respinsa. Asemenea ei, in Romania sunt alte cateva mii de persoane carora autoritatile nu le acorda nici ajutor social si nici dreptul la un insotitor.
Inainte de pensionare, tanti Ecaterina a lucrat timp de 16 ani ca femeie de servici. A muncit pana la 80 de ani, zi de zi, pana cand un accident vascular i-a schimbat viata. Medicii au diagnosticat-o cu hemipareza stanga, iar ghinionul a facut ca la scurt timp sa isi rupa atat mana cat si piciorul stang.
Fiul femeii are grija de ea zi si noapte. Persoanele asemenea ei sunt insa uitate de autoritati. Statul roman nu le acorda ajutor financiar. Legea care reglementeaza aceasta problema nu include in categoria de handicap toate formele de atac vascular cerebral.
Pentru sarmana femeie, fiecare zi inseamna multa, foarte multa suferinta. Fiul ei nu se poate angaja niciunde pentru ca nu isi poate lasa mama singura niciun moment. In plus, in fiecare luna, barbatul este nevoit sa plateasca o caruta de bani pe medicamente.
"Nu am nici un venit. Ea are sapte sute si ceva de lei pensie. Iar acum am luat pensia si acum o dau pe medicamente. Costa mai mult de patru milioane. Mai raman cu nimic. As putea sa lucrez, dar nu ma pot angaja pentru ca trebuie sa stau cu ea", a spus Petrica Stanusila, fiul femeii.
Din pacate, in ultimii ani, numarul romanilor care au facut atac cerebral a crescut alarmant, iar autoritatile nu au incadrat aceste persoane in randul celor cu grad de handicap.
Smaranda Marcu, purtator de cuvant Directia de Asistenta Sociala: "Incadrarea in grad de handicap sau mai bine zis neincadrarea s-a facut cu respectarea criteriilor legale in vigoare. Din pacate, ne pare rau pentru situatia in care se afla aceasta persoana la fel ca si multe alte persoane, dar atacurile vascular-cerebrale nu intra la grad de handicap".
Atacul vascular cerebral genereaza sechele grave, in unele cazuri chiar si paralizii, astfel incat pacientul devine dependent de ajutorul membrilor din familie. Din pacate insa, legislatia romaneasca nu da acestor oameni nicio sansa.