Orasul florilor sarbatoreste "Ziua Trandafirului". Cand va avea loc evenimentul

27-05-2013 13:06


trandafir

 “Ziua Trandafirului” va fi sarbatorita si in acest an, la Timisoara. Reprezentantii primariei au stabilit ca celebrarea acestei flori sa se desfasoara in Parcul Rozelor, in 30 mai.

 Trandafirul este sarbatorit in fiecare an, incepand cu anul 2009, in ultima joi din luna mai. Cu aceasta ocazie sunt organizate activitati specifice, precum altoiri de trandafiri tufa si cu trunchi sau taieri de trandafiri salbatici. La aceste activitati participa elevi si studenti, precum si profesorii acestora.

Timisoara este cunoscuta ca Orasul florilor, Orasul trandafirilor sau Orasul rozelor. Chiar in inima municipiului a fost amenajat in urma cu 80 de ani un parc care a reunit cele mai rare soiuri de trandafiri. Potrivit statisticilor furnizate de administratia locala, inaintea inaugurarii acestui parc, in Timisoara erau cultivate aproximativ 500.000 de exemplare de trandafiri, iar numarul de soiuri depasea 2.000. Astfel, a aparut nevoia de a amenaja un parc dedicat acestei flori, care astazi poarta numele de Parcul Rozelor.

Cu timpul, numarul de trandafiri din acest parc s-a diminuat, insa in 2012 a fost finalizata reamenajarea acestui spatiu. Astfel, s-au plantat peste 9.000 de roze, din 900 de soiuri diferite. Pe langa trandafiri, in parc s-a mai amenajat un sistem de irigare computerizat, iluminarea este realizata cu corpuri fotovoltaice, s-au modernizat aleile si s-au montat 77 de banci, pentru ca timisorenii sa poata admira linistiti peisajul floral. Valoarea totala a investitiei a depasit cinci milioane de lei si a fost realizata din fonduri europene.

In momentul de fata, colectia de flori este formata din 1.200 de soiuri de trandafiri, 900 plantate in 2012 si alte 300 din vechea colectie.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO