O bucata din istoria Cetatii Timisoarei, veche de 200 de ani, ar putea fi redata locuitorilor. FOTO

Ultima actualizare: 17-08-2013 07:02
descoperire arheologica, Piata 700, Timisoara

 O ecluza care dateaza din Evul mediu a fost descoperita la Timisoara. Arheologii spun ca este un vestigiu unicat in Romania si foarte rar in Europa.

 Descoperirea a fost facuta in urma sapaturilor facute pentru o cladire de birouri din zona Pietei 700. Acum se cauta solutii pentru salvarea unei parti cat mai mari din fortificatie.

Ecluza este construita din gresie si caramida si pavata cu grinzi masive de stejar care s-au conservat foarte bine timp de 200 de ani. Grinzile foloseau pentru apararea cetatii si in caz de atac, aceasta era inundata cu apa pentru a impiedica patrunderea dusmanilor.

Aceasta fortificatie ocupa un perimetru de 500 de metri patrati.

Alexandru Szentmiklosi, arheolog: ”S-au descoperit urmele asezarii Palanca Mare, cartierul, suburbia extravilana a Timisoarei din perioada stapanirii otomane. S-au gasit obiecte intregi apartinand secolelor XVII- XVIII, pantofi de incaltaminte si chiar o hartie rulata care ar putea fi o harta de secol XIX”.

Arheologii au mai gasit pe locul fostei cetati tot felul de indicii care marcheaza anumite momente istorice.

Au fost descoperite fragmente de ghiulele, gloante chiar si vase intregi, unele chiar cu substanta in interior”, a mai spus arheologul.

Acum, aceasta bucata de istorie ar putea fi redata locuitorilor. Investitorii au trei variante pe care le-au propus Ministerului Culturii.

Ovidiu Sandor, om de afaceri: “Este o varianta in care am translata cea mai buna parte din stavilar pe piateta urbana care se va naste intre cladirea 1 si 5, deci intr-un spatiu public la nivelul pietonal”.

Mai mult decat atat, o holograma ar putea arata exact cum arata aceasta parte din cetate.

Marius Mosoarca, inginer constructor: ”Poate pentru cateva momente am putea vedea exact cum era Cetatea Timisoara acum cateva sute de ani in urma. Ar fi o imbinare frumoasa intre trecut si prezent”.

Acum se cauta o solutie pentru a salva o parte cat mai mare din vestigiu care sa fie accesibila si publicului larg.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO