La noapte vine Mos Nicolae. Copiii trebuie sa isi pregateasca ghetele in aceasta seara

05-12-2012 10:41


Mos Nicolae

In noaptea de 5/6 decembrie a fiecarui an ne lasam ghetele sau bocancii pe pervaz, in speranta ca vom primi o vizita din partea lui Mos Nicolae. Daca am fost cuminti, ne va lasa multe daruri, insa daca am fost neascultatori, el ne va lasa doar o nuielusa.

Povestea lui Mos Nicolae
Cu siguranta v-ati pus intrebarea: Cine a fost Mos Nicolae si de ce vine in fiecare an cu dulciuri sau cu nuieluse? Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul III in satul Patara din Turcia. S-a remarcat prin activitatea sa din cadrul bisericii si prin faptul ca era ocrotitorul vaduvelor, copiilor si al saracilor. Este singurul sfant care a murit la batranete din cauze naturale. Crestinii i-au atribuit Sfantului Nicolae puteri prin care apare pe un cal alb, odata cu prima zapada din iarna, pazeste Soarele si este stapanul apelor.

Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput la mijlocul lunii Noiembrie si incheiat la inceputul lunii decembrie.

In seara de 5 decembrie, copiii isi pregatesc cele mai frumoase ghetute pentru ca in dimineata zilei urmatoare sa gaseasca acolo fie cadouri, fie o nuielusa. La ultima varianta trebuie sa se astepte cei care nu au fost cuminti.

Semnificatia sarbatorii de Mos Nicolae

Aceasta zi este sarbatorita in toata Europa, dar semnificatia ei difera in fiecare loc. De exemplu, in Italia este celebrat printr-un carnaval, in Germania este sarbatorit doar la o scara mica, iar cand Mos Nicolae vine in Slovenia, acesta este acompaniat de un inger si un diavol. In Olanda, copiii isi primesc cadourile doar in saboti din lemn.

In Romania, sarbatoarea prefigureaza victoria binelui asupra raului si se mai numeste si Sannicoara. Povestile spun ca odata cu sarbatoarea de Mos Nicolae, copiii au si prima responsabilitate: sa isi spele ghetutele. Incaltarile se pun la usa sau la fereastra pentru ca mosul sa le vada si sa le umple de dulciuri si jucarii.

Mos Nicolae nu este foarte bogat si nu este la fel de spectaculos ca Mos Craciun, insa in niciun an nu a uitat sa-i rasplateasca pe copiii cuminti.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO