La noapte vine Mos Nicolae. Copiii trebuie sa isi pregateasca ghetele in aceasta seara
In noaptea de 5/6 decembrie a fiecarui an ne lasam ghetele sau bocancii pe pervaz, in speranta ca vom primi o vizita din partea lui Mos Nicolae. Daca am fost cuminti, ne va lasa multe daruri, insa daca am fost neascultatori, el ne va lasa doar o nuielusa.
Povestea lui Mos Nicolae
Cu siguranta v-ati pus intrebarea: Cine a fost Mos Nicolae si de ce vine in fiecare an cu dulciuri sau cu nuieluse? Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul III in satul Patara din Turcia. S-a remarcat prin activitatea sa din cadrul bisericii si prin faptul ca era ocrotitorul vaduvelor, copiilor si al saracilor. Este singurul sfant care a murit la batranete din cauze naturale. Crestinii i-au atribuit Sfantului Nicolae puteri prin care apare pe un cal alb, odata cu prima zapada din iarna, pazeste Soarele si este stapanul apelor.
Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput la mijlocul lunii Noiembrie si incheiat la inceputul lunii decembrie.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
In seara de 5 decembrie, copiii isi pregatesc cele mai frumoase ghetute pentru ca in dimineata zilei urmatoare sa gaseasca acolo fie cadouri, fie o nuielusa. La ultima varianta trebuie sa se astepte cei care nu au fost cuminti.
Semnificatia sarbatorii de Mos Nicolae
Aceasta zi este sarbatorita in toata Europa, dar semnificatia ei difera in fiecare loc. De exemplu, in Italia este celebrat printr-un carnaval, in Germania este sarbatorit doar la o scara mica, iar cand Mos Nicolae vine in Slovenia, acesta este acompaniat de un inger si un diavol. In Olanda, copiii isi primesc cadourile doar in saboti din lemn.
In Romania, sarbatoarea prefigureaza victoria binelui asupra raului si se mai numeste si Sannicoara. Povestile spun ca odata cu sarbatoarea de Mos Nicolae, copiii au si prima responsabilitate: sa isi spele ghetutele. Incaltarile se pun la usa sau la fereastra pentru ca mosul sa le vada si sa le umple de dulciuri si jucarii.
Mos Nicolae nu este foarte bogat si nu este la fel de spectaculos ca Mos Craciun, insa in niciun an nu a uitat sa-i rasplateasca pe copiii cuminti.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, romania, mos nicolae, semnificatie,
Dată publicare:
05-12-2012 10:41