Florarul Wilhelm Mühle va fi desemnat cetatean de onoare al Timisoarei

23-07-2013 10:26

parc rozelor

 Wilhelm Mühle, florarul care a amenajat Parcul Central din Timisoara, va primi titlul de cetatean de onoare post-mortem. Ceremonia va avea loc vineri, 2 august, in cadrul unei sedinte festive a Consiliului Local.

 Ceremonia va avea loc cu ocazia deschiderii Zilei Timisoarei din acest an. De asemenea, celebrul floral va avea amenajat si un bust in Parcul Rozelor, care va fi dezvelit in aceeasi zi.

In 1870, dupa o vizita la Timisoara a imparatului Franz Jozef si a pasei Ahmed Razim, Wilhelm Mühle a contribuit la amenajarea Parcul Central si a realizat proiectul de amenajare al altui parc, pe malul drept al Canalului Bega, pe o suprafata de 90.000 de metri patrati. Wilhelm Mühle isi deschide in 1875 propria afacere cu flori si intra in posesia casei care ii poarta numele si in ziua de astazi.

Florile sale erau vandute in toata Europa de Sud-Est, dar si la Budapesta si Viena. Regina Ungariei, dar si reginele Romaniei si Serbiei comandasera coroane si buchete de flori din gradina lui. Pentru activitatea sa, Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinal austro-ungar “Crucea de aur de merit cu coroana”.

In 1908, Wilhelm Mühle se stinge din viata si lasa afacerea familiei in mainile fiului sau, care devine principalul furnizor al caselor regale din Romania si Bulgaria, planteaza 13 noi soiuri de trandafiri si contribuie la amenajarea Parcului Cismigiu din Bucuresti. In 1928, fiul lui Muhle impreuna cu alti horticultori banateni pun bazele Rozariului din Timisoara, cunoscut astazi sub numele de Parcul Rozelor.

“Prin urmare, propunem acordarea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Timisoara domnului Wilhelm Mühle, pentru vasta sa activitate ce a condus la promovarea municipiului Timisoara, in intreaga Europa”, scrie intr-un proiect de hotarare al Primariei Timisoara.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO