Descoperire istorica in centrul Timisoarei. Ce au gasit muncitorii cand au "spart" strada Lucian Blaga

Ultima actualizare: 17-01-2014 07:06

Timisoara din Evul Mediu continua sa iasa la suprafata, in urma sapaturilor pentru reabilitarea centrului istoric. Astfel ca, in fiecare saptamana, arheologii veniti pe santier descopera lucruri insemnate din istoria ingropata a orasului.

Ultimele descoperiri sunt zidurile unei case si un trotuar turcesc, din lemn, care a ramas aproape intact. Zona mlastinoasa a contribuit in mare masura la conservarea acestora. De asemenea, langa casa se afla un cimitir unde arheologii au numarat in total 83 de morminte. Ba mai mult, aici au fost descoperite si doua sicrie din lemn.

Sorin Tincu, arheolog: “Intre cele 83 de morminte descoperite, in parte, am reusit sa surprindem si sicriele. Acesta este avantajul unui sol mlastinos care conserva foarte bine materialul organic, precum sicriele, vestigii din piele, iar osul e clar ca rezista. In momentul de fata avem pastrate un numar de doua sicrie care au fost mai intregi, in vederea prelevarii, conservarii si evident valorificarii expozitionale a acestora. E important de documentat si aceasta perioada turceasca”.

De asemenea, muncitorii au intrat cu utilajele si pe strada Lucian Blaga. Nu pentru mult timp, insa. Chiar din primele zile, la doi metri adancime, au fost descoperite mai multe ziduri din piatra.

Sorin Tincu: “Pe strada Lucian Blaga s-a inceput supravegherea arheologica si urmeaza procedura de cercetare a vestigiilor. La doi metri adancime au aparut o serie de ziduri, ziduri din piatra, este posibil sa fie zidurile angevine (zidurile fostei cetati), asta trebuie sa vedem daca ipoteza aceasta este una reala sau este una eronata”.

Din primele estimari, se pare ca aceste ziduri dateaza din secolul XIV.

Cercetarile arheologice continua pe santierul de reabilitare a centrului istoric. Potrivit arheologilor, cel mai devreme, cercetarile vor fi terminate in primavara acestui an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!