Descoperire istorica in centrul Timisoarei. Ce au gasit muncitorii cand au "spart" strada Lucian Blaga
Timisoara din Evul Mediu continua sa iasa la suprafata, in urma sapaturilor pentru reabilitarea centrului istoric. Astfel ca, in fiecare saptamana, arheologii veniti pe santier descopera lucruri insemnate din istoria ingropata a orasului.
Ultimele descoperiri sunt zidurile unei case si un trotuar turcesc, din lemn, care a ramas aproape intact. Zona mlastinoasa a contribuit in mare masura la conservarea acestora. De asemenea, langa casa se afla un cimitir unde arheologii au numarat in total 83 de morminte. Ba mai mult, aici au fost descoperite si doua sicrie din lemn.
Sorin Tincu, arheolog: “Intre cele 83 de morminte descoperite, in parte, am reusit sa surprindem si sicriele. Acesta este avantajul unui sol mlastinos care conserva foarte bine materialul organic, precum sicriele, vestigii din piele, iar osul e clar ca rezista. In momentul de fata avem pastrate un numar de doua sicrie care au fost mai intregi, in vederea prelevarii, conservarii si evident valorificarii expozitionale a acestora. E important de documentat si aceasta perioada turceasca”.
De asemenea, muncitorii au intrat cu utilajele si pe strada Lucian Blaga. Nu pentru mult timp, insa. Chiar din primele zile, la doi metri adancime, au fost descoperite mai multe ziduri din piatra.
Sorin Tincu: “Pe strada Lucian Blaga s-a inceput supravegherea arheologica si urmeaza procedura de cercetare a vestigiilor. La doi metri adancime au aparut o serie de ziduri, ziduri din piatra, este posibil sa fie zidurile angevine (zidurile fostei cetati), asta trebuie sa vedem daca ipoteza aceasta este una reala sau este una eronata”.
Din primele estimari, se pare ca aceste ziduri dateaza din secolul XIV.
Cercetarile arheologice continua pe santierul de reabilitare a centrului istoric. Potrivit arheologilor, cel mai devreme, cercetarile vor fi terminate in primavara acestui an.