Cum ne ajuta UE sa salvam soimii dunareni, o specie de pasari pe cale de disparitie in Romania

24-10-2012 10:27


  Uniunea Europeana ne da o mana de ajutor si bani ca sa salvam soimii dunareni, o specie de pasari pe cale de disparitie in Romania.

In toata tara mai sunt doar sapte perechi: patru dintre ele in Campia de Vest, iar restul in Dobrogea.

Ca sa incurajeze soimii sa se stabileasca la noi, o asociatie pentru protectia pasarilor si a naturii va instala, in aceasta toamna, 33 de cuiburi artificiale in judetele Timis si Arad. La proiect participa si angajatii companiei de electricitate, care vor monta cuiburile pe stalpii de inalta tensiune.

Acesti muncitori pregatesc un camin pentru Thea, singurul soim dunarean pe care asociatia Milvus il tine sub observatie. Thea s-a nascut in luna mai a acestui an, in Campia de Vest. Cei de la asociatie i-au montat un dispozitiv prin intermediul caruia ii monitorizeaza fiecare miscare.

Modelul este preluat din Ungaria, o tara in care numarul soimilor dunareni a crescut foarte mult in ultimii ani.
Aceasta specie de rapitoare nu isi construieste singura cuibul, si prefera sa se instaleze in "locuinta" altor pasari sau in cuiburi artificiale, cum sunt cele instalate in judetele Timis si Arad. Costul proiectului se ridica la 4 mii de euro, si este finantat de Uniunea Europeana.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO