Craciunul, una dintre cele mai importante sarbatori crestine la romani
In folclor se spune ca Fecioara Maria, cand trebuia sa-L nasca pe fiul lui Dumnezeu, umbla, insotita de Sfantul Iosif, din casa in casa, rugandu-i pe oameni sa-i ofere adapost pentru a naste.
Ajunge la casa unor batrani, Craciun si Craciunoaie, insa nici acestia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin nasterea unui prunc zamislit din greseala. Nemaiputand merge, Maria a intrat in ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nasterii. Craciunoaia, auzind-o, si stiind ce inseamna o nastere de copil, i s-a facut mila de ea si i-a stat alaturi, fiindu-i moasa.
Craciun, cand a aflat, s-a suparat si i-a taiat babei mainile; apoi, inspaimantat de tot ce s-a intamplat, a plecat de acasa. Craciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apa, l-a incalzit, si l-a dus sa scalde copilul. Maria i-a zis sa incerce apa, si cand a bagat cioturile mainilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decat erau inainte. De la aceasta minune se crede ca moasele au maini binecuvantate. In alta varianta a povestii, Maria sufla peste mainile Craciunoaiei si acestea cresc la loc.
Alegeri 2024
17:43
Ambasadoarea SUA este observator internațional acreditat la alegerile din România. ”Suntem încântați”
17:23
EXIT-POLL cu scandal la alegerile prezidențiale 2024. Un candidat contestă rezultatele parțiale: „Cifre mincinoase”
17:20
Surse Agerpres: Cristian Popescu Piedone ar fi sunat la 112, după ce a mers să voteze și a văzut două persoane în cabină
17:14
EXIT-POLL alegeri prezidențiale 2024 primul tur. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
Colindele de Craciun
Sarbatoarea Craciunului este anuntata prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul si cu Steaua, pentru a vesti Nasterea Mantuitorului. De asemenea, o veche traditie este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de catre preotii comunitatii locale cu icoana Nasterii Domnului, binecuvantandu-se casele si crestinii.
Colindele de iarna sunt texte rituale cantate, inchinate Craciunului si Anului Nou. Originea lor se pierde in vechimile istoriei poporului roman. Pentru a aminti de momentul nasterii lui Iisus, cand s-a ivit pe cer steaua care i-a calauzit pe cei trei regi magi la locul nasterii, copiii - cate trei, ca cei trei magi - merg din casa in casa cantand colindul „Steaua sus rasare...”, purtand cu ei o stea.
Ajunul Craciunului incepe cu colindul „Buna dimineata la Mos Ajun”. Colindatorii care merg din casa in casa sunt rasplatiti de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri si chiar bani.
Sursa: Pro TV
Etichete: timis, craciun, colinde, iisus, fecioara maria,
Dată publicare:
24-12-2012 12:18