Conceptele revolutionare pentru locuintele viitorului, realizate de studentii romani. Opt proiecte, in finala unui concurs

1. LOOM

 Proiectele a opt studenti romani, dintre care sase de la Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara au intrat in finala unei competitii internationale de design, organizata de o firma de electrocasnice.

 Pornind de la ideea unui stil de viata sanatos si avand ca tema „Crearea locuintelor sanatoase”, tinerii si-au pus in practica imaginatia si talentul si au realizat proiectele unor concepte menite sa revolutioneze locuintele viitorului.

1. LOOM
Unul dintre cele opt proiecte romanesti care au intrat in finala competitiei internationale a fost realizat de studentul Szilard Kui, de la Facultatea de Arte si Design din Timisoara. Tanarul a realizat proiectul unui sistem inteligent ce compune si descompune hainele in functie de dorintele consumatorului.

LOOM, asa cum a fost „botezat” sistemul performant, este foarte util intrucat inlocuieste dulapurile si masina de spalat, oferind o solutie noua si practica pentru depozitarea si curatarea hainelor. Toate acestea deoarece Loom are capacitatea de a schimba un articol de imbracaminte in altul, in functie de dorintele consumatorilor. In primul rand sistemul deconstruieste fibra apoi curata materialul cu abur fierbinte. Dupa ce materialul este curat se reface noul material. Utilizatorul selecteaza tipul de imbracaminte care vrea sa fie creat (tricouri, fuste, pantaloni scurti, costume, blugi), culoarea sau daca doreste imprimeuri (imagini, texturi, inscriptii). Aparatul va scana apoi corpul utilizatorilor pentru a lua masura necesara si in cele din urma recreeaza o piesa cu totul diferita de cea introdusa initial.

2. INSTANT CLEANING GLOVE
Un alt proiect, realizat de Stefan Bogdan, student la aceeasi facultate, este manusa revolutionara care dezintegreaza orice pata sau murdaria de pe tesaturi, cu o simpla combinatie de nanotehnologie, raze laser si apa. Manusile pot fi setate pe mod automat sau rapid de curatare. Aceste setari sunt activate prin gesturi simple de mana.

Citește și
Arta si design pe patinarul din Piata Unirii din Cluj-Napoca
Arta si design pe patinoarul din Piata Unirii din Cluj-Napoca
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

3. TRASH BALL
Studenta Tripon Adelina s-a gandit la o solutie ingenioasa de procesare si stocare a deseurilor. A realizat proiectul unui cos de gunoi inedit care improspateaza aerul si care se deplaseaza cu ajutorul senzorilor chiar in locul in care se afla utilizatorul.

4. SET TO MIMIC
Sorina Rasteanu a realizat proiectul unui sistem inteligent care reproduce gusturile si mirosurile alimentelor la nivel senzorial si transmite aceasta informatie catre un microcip amplasat la nivelul capului. Microcipul permite consumatorului sa guste mancarea de care ii este pofta chiar si atunci cand este la dieta, acesta mancand in realitate hrana dietetica.

5. G-FRIDGE
Frigiderul „antigravitational” este un alt proiect realizat de studentii din Timisoara, care a intrat in finala competitiei internationale de design. Frigiderul este dotat cu un camp „zero gravitatie”, care pastreaza alimentele proaspete pentru mai mult timp. Acesta este conectat la o retea wireless, astfel se pot afisa diverse informatii despre datele de expirare ale produselor sau sfaturi pentru o viata sanatoasa.

6. GARDEN POD
Ovidiu Subtire a realizat proiectul unei sere modulare ce creste plantele de la nivelul de rasad pana la fruct in doar 24 de ore, folosindu-se de deseurile alimentare organice pentru compost, lumina solara si umiditate. Destinat amplasarii pe exteriorul cladirilor, GARDEN POD transforma deseurile alimentare in resurse utile, calculand procentul de nutrienti de care are nevoie fiecare planta pe care o contine.

7. AMO – Love people
George Preoteasa, student in Bucuresti s-a gandit sa realizeze un purificator inteligent al aerului, care imbina functia sa de baza cu functii de divertisment si educare a copiilor diagnosticati cu autism. De asemenea, AMO este benefic pentru astmatici sau persoanele cu alergii.

8. SELF-CLEANING TROLLER
Cucu Lucian, student tot in capitala, la Universitatea Politehnica a realizat proiectul unui troller ce reduce consumul de energie si de apa, folosind o tehnologie bazata pe fluxul de aer purificat cu ioni de argint, ce curata hainele. Pompele de aer nu sunt incluse in troller, ci pot fi gasite in locatii variate – aeroporturi, mall-uri, spatii publice.

Concursul se desfasoara online, pe site-ul www.electroluxdesignlab.com, acolo unde timisorenii ii pot vota pe cei opt finalisti romani, dintre cei 100 ramasi in competitie. 

Toate conceptele pot fi vizualizate pe pagina web a concursului, termenul limita pana la care se poate vota fiind 16 mai.

Studentul castigator va fi premiat pentru cea mai inovatoare solutie de design, cu suma de 5.000 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Facebook introduce un nou design al interfetei web. Unele conturi au fost deja actualizate
Facebook introduce un nou design al interfetei web. Unele conturi au fost deja actualizate

Facebook are un nou design al paginii web, mai simplificat, care incearca sa se distanteze de incercarile anterioare de a integra designul aplicatiei pentru smartphone-uri cu versiunea desktop a retelei sociale.

Arta si design pe patinoarul din Piata Unirii din Cluj-Napoca
Arta si design pe patinoarul din Piata Unirii din Cluj-Napoca

Designerul Calina Ghitulescu Langa ii va surprinde pe clujeni in weekend cu o colectie impresionanta de vestimentatie ce coincide cu acest anotimp rece din an, marcat de solstitiul de iarna.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.