Cabinele telefonice: adapost de ploaie, loc de publicitate sau spatiu de creatie pentru artisti
Telefonia mobila a facut uitate vechile modalitati de comunicare la distanta. Cat timp a trecut de cand nu ati mai folosit o cabina telefonica? Si ce reprezinta ele pentru generatia copiilor cu i-Phone?
In Timisoara sunt 82 de cabine telefonice. Unele au “scapat” cu cateva mazgaleli, altele au ramas fara geamuri. Pentru unii timisoreni indeplinesc cu succes rolul de refugiu pentru ploaie. Putine mai sunt folosite in scopul pentru care au fost create initial.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Daca acum cativa ani cautai cu disperare o cabina telefonica, acum acestea au devenit un simplu mobilier stradal. Cei care le mai folosesc pot fi numarati pe degete. Si cei care o fac, sunt cu precadere din mediul rural. In secolul XXI, aproape fiecare om, indiferent de varsta are in buzunar un telefon mobil. Asa ca cele mai multe dintre cabinele telefonice au ajuns sa fie vandalizate, unele dintre ele fiind nefunctionale. In ele nu se mai investeste, dar continua sa ramana pe domeniul public.
Aseara, de pilda, un tanar “artist” de 26 de ani din Timisoara, tocmai ce a fost prins de politistii locali, cand isi lasa semnatura pe peretii unei cabine telefonice de langa Liceul de Posta si Telecomunicatii. Dorinta de afirmare l-a costat 500 de lei.
Si asta pentru ca “mobilierul” stradal costa bani.
In functie de zona in care sunt amplasate, firma de telefonie plateste o chirie Primariei. Cea mai mare este de 70 de lei pentru o singura cabina telefonica si cea mai mica, de 10 lei pentru fiecare cabina pe an.
Zona A, este cea mai scumpa si aici sunt amplasate patru cabine. Pentru ele este platita suma de 280 de lei intr-un an. In zona B sunt amplasate 25 de cabine si pentru ele se platesc cate 1.050 de lei, in zona C sunt 32 de cabine telefonice pentru care se mai platesc inca 544 de lei, iar in zona D exista alte 21 de cabine pentru care se platesc alti 210 lei pe an.
In total, pentru cele 82 de cabine telefonice compania de telefonie anual o taxa de peste 2.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, graffiti, chirie, vandalizat, cabine,
Dată publicare:
05-04-2012 09:36