Biciclistii se vor putea plimba in centrul Timisoarei… cu program. Ce restrictii impune Primaria

Ultima actualizare: 20-07-2013 07:05
Timisoara Cycle Chic

 Timisorenii care vor sa se plimbe cu bicicleta in centrul orasului, la orele de varf, trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte, daca nu vor sa fie amendati. Alesii locali se gandesc sa stabileasca un “program” al mersului pe bicicleta.

 Primarul Nicolae Robu vrea ca in zilele de vara, mersul pe bicicleta sa se desfasoare dupa un program stabilit. Astfel ca, in perioada in care in Piata Victoriei si pe strada Alba Iulia sunt amenajate terasele sezoniere, accesul biciclistilor sa fie interzis intr-un anumit interval orar.

Initial, pe site-ul primariei a fost publicat un proiect de hotarare initiat de Politia Locala, prin care se interzice cu desavarsire mersul pe bicicleta in Piata Victoriei si pe strazile Alba-Iulia si Marasesti. Acest proiect ar urma sa fie votat in sedinta de la sfarsitul lunii iulie. Pana atunci insa, primarul Timisoarei a afirmat ca acest proiect va suferi cateva modificari inainte de a fi supus votului. El spune ca circulatul pe doua roti pe strada Marasesti nu va fi interzis, iar pe strada Alba Iulia si in Piata Victoriei va fi interzis doar intr-o anumita perioada a zilei.

Nicolae Robu, primarul Timisoarei: “Vreau, avand printre raspunderi si asigurarea securitatii cetatenilor, ca in Piata Victoriei si pe strada Alba Iulia, in intervalele cu aglomeratie pietonala foarte mare, de exemplu 17:00-22:00 si numai in perioadele din an in care in piata exista terase, circulatia pe bicicleta sa fie interzisa, biciclistii urmand sa parcurga cele cateva sute de metri pe langa bicicleta sau putand opta pentru rute alternative”.

Reactiile celor care cirula pe doua roti nu au intarziat sa apara. Ei spun ca acest proiect ar putea fi implementat cu succes daca si in Romania ne-am putea lauda cu rute alternative pentru biciclisti, ca in tarile europene.

Cosmin Popa, un biclist convins da exemplul Belgiei si al Spaniei: “In Belgia, mersul bicicleta e deja o cultura, pistele sunt asa cum trebuie sa fie, iar respectul pentru biciclisti la fel. Tocmai m-am intors dintr-un weekend cu cortul in Belgia si am ramas placut surprins cum au transformat o veche cale ferata in pista de biciclete cu popasuri cu banci si masute la tot pasul, pubele, rastel pentru bicicleta etc. In Barcelona, oras de unde primarul a venit cu tot felul de idei, plangi de fericire la ce piste sunt acolo, politia este dotata cu biciclete, sa nu mai vorbesc ca acolo e un serviciu gratuit de inchiriere a bicicletelor pentru cetatenii sai”.

Proiectul de hotarare ce prevede programul pentru mersul cu bicicleta in Piata Victoriei va fi supus votului in urmatoarea sedinta de Consiliu Local. Daca va primi votul pozitiv al alesilor locali, hotararea va intra in vigoare de luna viitoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO