Amintirile actorilor principali de la Poli – UTA: ”Fugeam de acasa pentru derby”
În meciul de maine (ora20:00) vor fi pe teren multi jucatori autohtoni, care au visat din copilarie sa joace in astfel de partide. Poli are șase timișeni, iar UTA are unsprezece arădeni.
Modelul Athletic Bilbao este copiat de prea puține cluburi de fotbal din lume. De aceea, numărul de localnici de la Poli și UTA (șase, respectiv unsprezece) este unul mare pentru fotbalul modern.
Adrian Zaluschi a fost până acum doar în tribune sau pe banca de rezerve în derby-urile cu ”Bătrâna Doamnă”. Fratele lui și unchiul lui sunt membri ai galeriei alb-violete încă din anii ’90. ”Am fost prima dată pe stadion la un meci cu Dinamo, când aveam opt ani. La acel 3-4 cu UTA din 2002 aveam 13 ani și m-am cocoțat pe o reclamă ca să pot vedea meciul. Un jandarm m-a dat jos, apoi nu am mai putut vedea nimic, erau peste 40.000 de oameni”, a povestit mijlocașul timișorean.
Colegul lui, Alex Popovici, făcea orice când era mic ca să vadă pe viu duelurile cu arădenii. ”Nu mă lăsa mama să merg la meciurile cu UTA. Îmi zicea să nu merg, că o să iau bătaie, dar fugeam de acasă”, a declarat atacantul care s-a accidentat în etapa precedentă, la Turnu Severin. ”Din minutul în care m-am accidentat, numai la asta mă gândesc, că s-ar putea să nu joc cu UTA. Trag de mine ca să pot intra pe teren vineri (n.r., mâine)”, a spus Popovici.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Mi s-a părut că e cel mai mare stadion din lume”
Calvin Ali Tombaye s-a născut la Arad, din mamă româncă și tată arab. A trăit primul Poli - UTA chiar la Timișoara. ”Aveam 13 ani și stăteam cu fostul meu antrenor de la juniori la tribuna a II-a, înconjurați de timișoreni. UTA a câștigat cu 2-1, dar nu mi-am permis să mă bucur la goluri. Nu mai văzusem până atunci un stadion așa mare, mi s-a părut că e cel mai mare stadion din lume. M-a marcat, mai ales că erau foarte mulți spectatori. Apoi, am mers la toate derby-urile. La victoria cu 4-3 de la Timișoara am stat în galerie”, își amintește Calvin. Fundașul a jucat pentru prima dată într-un UTA – Poli în toamna trecută, când meciul s-a încheiat la ecgalitate la Arad, 0-0. ”În meciul din tur am jucat pentru prima dată împotriva lui Poli. A fost un vis împlinit, vroiam să joc în acest derby de când eram mic. Te simți fotbalist când auzi galeriile, când vezi coregrafiile, publicul te face să te autodepășești”, a spus Calvin.
Gligor: ”Am intrat de luni în febra meciului”
Un alt component al UTA-ei care a crescut susținând-o pe ”Bătrâna Doamnă” este Alin Gligor. ”Țin minte de când eram copil, tot orașul fremăta când se apropia meciul cu Poli. Și acum se simte la fel, de luni am intrat cu toții în febra meciului. Într-un astfel de meci, mai mult joci cu sufletul, joci pentru un întreg oraș. Primele mele amintiri legate de UTA erau din sezonul 1993-94, când au pierdut la Arad și Steaua și Dinamo și Rapid. Stadionul era plin, nu aveam loc în tribună, așa că stăteam pe umerii lui tata, sau pe gard”, povestește Gligor.
Timișenii de la Poli: Paul Iordache, Claudiu Belu, Adrian Poparadu, Adrian Zaluschi, Răzvan Dobricean, Alex Popovici
Arădenii de la UTA: Alin Gligor, Claudiu Pascariu, Alin-Calvin Tolmbaye, Marius Chindriș, Cornel Nădăban, Florin Purece, Norbert Varga, Alexandru Capătă, Corneliu Miron, Alexandru Manea, Roberto Bodea.