43% din femeile care nu pot avea copii se trateaza in Szeged.Visul lor se va implini si la Timisoara
Printr-un proiect european, infertilitatea feminina va fi tratata prin tehnici moderne la Timisoara, la Spitalului Clinic Municipal de Urgenta. Femeile care nu pot da nastere unui copil vor avea o sansa in plus, fara a fi nevoite sa treaca granita.
Un proiect european demarat de Spitalul Clinic Municipal din Timisoara impreuna cu Universitatea din Szeged, Departamentul de Obstetrica si Ginecologie, vizeaza tratamentul infertilitatii feminine.
Din cei 100.000 de euro care ii revin Spitalului Clinic Municipal, 70.000 de euro se vor duce catre achizitionarea de aparatura, pentru tratarea infertilitatii. Printre aparaturile care se vor achizitiona pana in luna mai se numara un rezesctoscop, un histeroscop, manipulator uterin, laparoscop si altele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Pacientii romani care vin in Ungaria cauta in special servicii de terapie, iar serviciile legate de nasterea de copii sunt in varful clasamentului. Un procent de 43% dintre pacientii romani solicita servicii medicale de ginecologie”, a spus Tibor Novak, asistent de proiect.
Scopul proiectului este acela de a creste calitatea serviciilor medicale oferite prin instruirea personalului medical si folosirea metodelor inovatite de diagnostic si tratament al infertilitatii prin endoscopie.
Valoarea proiectului este de aproape 200.000 de euro, bani care se impart egal intre cele doua institutii. Prin acesta, medicii din Szeged impreuna cu cei din Timisoara vor participa la patru workshop-uri comune pentru a invata cot la cot.
“Vor fi instruiti in comun 40 de medici de specialitate obstetrica-ginecologie in folosirea echipamentelor si totodata vor fi tratate de infertilitate 20 de femei , de catre medici experti in endoscopie, atat romani, cat si maghiari”, a spus medicul ginecolog Olimpia Oprea, managerul proiectului.
Conform Directiei de Sanatate Publica, in judetul Timis, in anul 2010 au fost 7.000 de nasteri. Cifrele sunt cu mult inferioare ratei medii pe tara a natalitatii. “Rata fertilitatii este in scadere, deci si sporul demografic este tot in scadere. Scaderea ratei fertilitatii are efecte si pe plan economic si social. Asta pentru ca populatia tanara este in scadere si cea batrana in crestere”, a spus Viorica Dumitru, director DSP Timis.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, infertilitate, ginecologie, Szeged,
Dată publicare:
24-02-2012 16:50