In urma cu 24 de ani, la Timisoara incepeau evenimentele care au dat startul la prabusirea regimului comunist.

 Autoritatile au incercat sa alunge cu forta sute de persoane adunate la casa parohiala a lui Lazslo Tokes. Oamenii protestau impotriva deciziei de evacuare a pastorului reformat.

Pastorul facuse recent comentarii critice la adresa regimului in mass media international, iar guvernul a considerat ca incita la vrajba etnica. La cererea guvernului, episcopul sau l-a revocat din post, privandu-l de dreptul de a locui in apartamentul la care era indreptatit ca pastor. Enoriasii s-au adunat in jurul casei sale, pentru a-l proteja de hartuire si evacuare. Multi trecatori, printre care si enoriasi ai unei biserici baptiste din apropiere, s-au alaturat protestului, necunoscand detaliile si afland de la sustinatorii pastorului ca aceasta era o noua incercare a regimului comunist de a restrictiona libertatea religioasa.

Cand a devenit evident ca multimea nu va disparea, primarul, Petre Mot a facut cateva declaratii, sugerand ca s-ar fi razgandit in privinta evacuarii lui Tokes. In acelasi timp, multimea crescuse amenintator si de vreme ce Petre Mot a refuzat sa-si confirme in scris declaratia impotriva evacuarii pastorului, multimea a inceput sa cante sloganuri anticomuniste. Atunci, fortele de militie si ale Secutritatii au intrat in scena.

La 19:30, protestul s-a extins, cauza initiala trecand in planul secund. Unii protestatari au incercat sa incendieze cladirea care gazduia comitetul judetean al Partidului Comunist Roman (PCR). Securitatea a raspuns cu gaze lacrimogene si jeturi de apa, in timp ce militia a recurs la forta si la arestarea multora. Ei s-au mutat in jurul Catedralei Mitropolitane si au plecat intr-un mars de protest prin oras, fiind din nou confruntati de fortele de securitate.