1 din 3 timisoreni fumeaza. Ai putea renunta la tigara macar de Ziua Nationala fara Tutun?
Campania Nationala “Fumatul este o boala” propune fumatorilor sa-si aleaga o zi in care sa nu fumeze deloc si in cazul in care nu reusesc, ii indruma spre Centrele de Consiliere Antifumat.
Cei care isi doresc sa renunte la obiceiul zilnic de a fuma pot apela la consiliere psihologica si fizica in cadrul Centrului Antifumat. La Timisoara, acest centru vine in ajutorarea celor care sunt hotarati sa scape de viciul care le distruge sanatatea.
“Prin Programul National STOP FUMAT, medicatia este asigurata pentru toti cei care vin la Centru. Aceste medicamente consta in tablete si plasturi si inlatura sevrajul la tutun, insa este nevoie si de sedinte de consiliere psihologica”, a spus Alina Abrudan, medic pneumolog din cadrul Centrului Antifumat Victor Babes.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit acesteia, fara consiliere se lasa de fumat cel mult 5 la suta din consumatorii de tutun. De doua ori pe luna, cel care doreste cu adevarat sa renunte la viciu, trebuie sa mearga la sedinte de consiliere.
“Ca sa ii ajutam sa renunte la ideea de a fuma, folosim trucuri de comportament, identificam care sunt situatiile pe care le asociaza cu fumatul, ii indemnam la gesturi care ii ajuta sa inlocuiasca fumatul”, a spus Alina Abrudan.
La Centrul Antifumat vin oameni din toate categoriile de varsta. Totusi, cei care ii ajuta sa renunte la tutun spun ca varsta de debut a fumatului este tot mai mica, insa “tinerii isi pun problema sa renunte la acest viciu, intrucat nu mai este atat de interesant sa fumezi”, sustine Alina. Trebuie stiut ca pentru minori nu este indicata medicatia, dar consilierea psihologica se adreseaza tuturor categoriilor de varsta.
“Majoritatea celor care se lasa de fumat au cel putin o incercare inainte. E dificil pentru ca nicotina creeaza dependenta fizica in organism, in timp ce obisnuinta se transforma in dependenta psihologica”, a spus medicul.
Ziua Nationala fara Tutun propune tinerilor sa renunte pentru o zi la fumat. Intrebati despre acest lucru, timisorenii au pareri impartite. “Degeaba ma las o singura zi si dupa fumez mai mult ca sa recuperez”, a spus un liceean. “As putea sa renunt o zi la fumat, nu sunt atat de dependenta, fumez de placere si doar cand ies in oras”, a spus Madalina. Alti consumatori s-ar lasa de fumat doar din pricina banilor, si mai apoi pentru sanatate: “Sunt scumpe, ne storc de bani, dar ce sa facem daca nu putem fara ele?”, spune Victor.
In ultimii cinci ani, Romania a aplicat diverse masuri de incurajare a renuntarii la fumat si de control a consumului de tutun. Prevalenta fumatului zilnic in Romania a scazut de la 32,4% in 2009, la 26,2% in 2011.