Yu Tian - femeia care aproape ca a murit construind iPad si iPhone. Muncea 12 ore pe zi, 6 zile

Yu Tian

The Guardian scrie despre povestea unei femei din China care muncea peste 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana. ca sa-si indeplineasca planul, de multe ori era fortata sa nu mai manance. La un moment dat, s-a aruncat de la etajul 4 al locuintei.

Conform sursei citate, femeia se numeste Tian Yu si muncea intr-o fabrica din Shenze, China, unde se asamblau componente pentru iPhone si iPad. Este vorba despre fabrica Longhua care apartine companiei Foxconn, care are 400.000 de angajati. Ei produc telefoanele si tabletele care sunt vandute apoi de Samsung, Sony sau Dell si care ajung apoi in magazinele din toata lumea. Insa produsele pentru care a devenit cunoscuta aceasta fabrica, cea mai mare din China, sunt cele pentru gadgeturile Apple.

Fara munca acestor chinezi, Apple nu s-ar putea descurca - fabrica Longhua fiind furnizorul lor numarul 1. In 2010, angajatii acestei fabrici produceau 137.000 de aparate iPhone pe zi. In acelasi an, 18 muncitori - niciunul mai mare de 25 de ani - au incercat sa se sinucida in uzina detinuta de Foxconn. 14 dintre ei au murit. Tian Yu este una dintre persoanele norocoase. Dupa ce a stat 12 zile in coma, a ramas cu fractura la coloana vertebrala si la solduri, fiind paralizata de la mijloc in jos. Are doar 17 ani.

La inceput, dupa ce s-a aflat de numarul mare al sinuciderilor, reporterii au incercat sa afle ce nu functioneaza la acest mare furnizor al Apple. Au fost publicate fotografii cu plasele de siguranta montate in fata dormitoarelor angajatilor (ca sa nu sara de la etaj, sa se sinucida), iar interviurile cu muncitorii au aratat cat de rele sunt conditiile acolo. Unii au spus ca aceste sinucideri sunt destul de neobisnuite pentru Foxconn, chiar daca rata sinuciderilor din China este destul de ridicata. De atunci au trecut 3 ani, iar dezbaterea publica a intrat in pauza.

Yu a fost intervievata timp de 3 ani de catre Jenny Chan si Sacom, doi membri ai unui grup care lupta pentru drepturile omului in Hong-Kong. Din spitalul din Shenzhen si pana acasa, ei au tinut legatura unii cu altii, iar intr-un final au publicat toate aceste marturii intr-o publicatie de speicalitate care se numeste "New Technology, Work and Employment"..

Citește și
Foxconn
VIDEO. Cum se fabrica noul iPad. Imagini din fabrica Foxconn din China
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Rezultatul este unul deosebit si face dezvaluiri despre faptul ca marile companii de produse electronice se bazeaza pe un sistem care poate fi denumit cu usurinta o "ferma umana de baterii": sunt angajati numai tineri, imigranti saraci din provinciile Chinei, si aruncati in internate supra-aglomerate.

In februarie 2010, Yu a plecat din satul ei ca sa castige mai multi bani si sa-si ajute familia. Ca dar de despartire, tatal ei i-a daruit economiile de aproximativ 60 de euro, precum si un telefon mobil, ca sa poata suna acasa. Dupa o calatorie de 1125 de kilometri, a ajuns la Foxconn, unde a vazut brosura destinata viitorilor angajati: "Grabeste-te spre cele mai frumoase vise ale tale, te asteapta o viata magnifica."

Insa Yu nu isi aduce aminte sa fi trait ceva magnific. Managerii veneau si intrebau muncitorii: "Ce faceti?" Iar acestia erau obligati sa raspunda: "Bine! Foarte bine! Foarte, foarte bine!" Dupa acest schimb de cuvinte nimeni nu mai avea voie sa vorbeasca

Yu muncea 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana. Era obligata sa participe la sedintele de lucru ziua devreme, fara sa fie platita si sa sara peste mesele de pranz ca sa-si indeplineasca norma. Pauzele pentru toaleta erau interzise, iar greselile erau penalizate prin urlete si strigaturi - chiar daca muncitorii nu aveau o pregatire profesionala pentru ce faceau.

In prima sa luna acolo, Yu a fost fortata sa munceasca doua saptamani la rand, fara pauza. Turele de zi erau schimbate foarte des cu cele de noapte, iar apoi cadea lata intr-un dormitor in care se aflau inca 8 persoane, pe care abia daca stia cum se numesc.

Simtindu-se ca o straina intr-un oras necunoscut, departe de familie si fara posibilitatea de a-si face prieteni noi - si fara macar sa poata avea parte de o odihna decenta - Yu Tian a clacat in momentul in care sefii au anuntatt-o ca nu o pot plati pentru o luna de munca, din cauza unor probleme administrative. Disperata, s-a aruncat de la etajul 4, pentru aproximativ 150 de euro, adica un sfert din costul unui iPhone 5.

Dupa aceatsa incercare de suicid, Yu a primit o "plata umanitara" de 20.000 de euro, care s-o ajute sa se intoarca acasa. Dupa cum spunea si tatal ei: "A fost ca si cum au cumparat si au vandut un lucru."

Anul trecut, Tim Cook, CEO-ul Apple, a avut salariu si de 4 milioane de dolari - ceea ce a fost o mare cadere fata de anul 2011, mai scrie The Guardian.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cele 13
Cele 13 "porunci" dintr-o fabrica Apple din China. Mesajul gasit de un american in cutia laptopului

Un client Apple, care si-a cumparat recent noul MacBook Pro, a descoperit in cutie, pe langa laptopul sau, un card al unui muncitor de la Foxconn - fabrica din China in care se asambleaza terminalele Apple.

VIDEO. Cum se fabrica noul iPad. Imagini din fabrica Foxconn din China
VIDEO. Cum se fabrica noul iPad. Imagini din fabrica Foxconn din China

Imaginile de la Foxconn din China, aparute cu ceva timp in urma, au starnit interesul opiniei publice din toata lumea.

"Probleme importante" relevate de o ancheta la uzinele Foxconn, unul din marii subcontractori Apple

O ancheta efectuata la uzinele chineze ale companiei Foxconn, unul dintre principalii subcontractori ai fabricantului de produse Apple, a relevat "probleme importante" cu privire la ore de munca peste program remunerate incorect.

VIDEO si FOTO. Fabricile Apple SECRETE din China. Primul reportaj facut vreodata, exclusiv ABC News
VIDEO si FOTO. Fabricile Apple SECRETE din China. Primul reportaj facut vreodata, exclusiv ABC News

Jurnalistul care a reusit sa patrunda in interiorul fabricilor companiei Foxconn, principalul furnizor al Apple, se numeste Bill Weir si este realizatorul emisiunii Nightline, difuzata de postul american de televiziune ABC.

DRAMA muncitorilor chinezi care asambleaza iPad: copii de 13 ani lucreaza 16 ore/zi, 70 de centi/ora
DRAMA muncitorilor chinezi care asambleaza iPad: copii de 13 ani lucreaza 16 ore/zi, 70 de centi/ora

"Toti iubim produsele Apple, chiar daca le si uram in acelasi timp. Insa, cand e vorba despre politicile Apple, le mai iubim? Cum sunt facute aceste produse si, mai ales, cine le construieste?"

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.