Viata in "Imperiul Piticilor" din China. Parcul de distractii tematic unde oamenii nu cunosc sensul cuvantului "fericire"

Imperiul Piticilor

In muntii din sudul Chinei exista un parc de distractii tematic unde 100 de pitici canta si danseaza pentru turisti de doua ori pe zi. Fotografa Sanne De Wilde a povestit pentru guardian.co.uk ce s-a intamplat cand a facut o incursiune in aceasta lume.

"The Dwarf Empire" (n.r. "Imperiul Piticilor") sau, pe numele intreg, "The World Eco Garden of Butterflies and the Dwarf Empire" este situat in muntii din sudul Chinei, in apropierea orasului Kunming. Deschis in 2009, parcul de distractii atrage turistii cu doua spectacole zilnice. Artistii: 100 de pitici, care traiesc si lucreaza intr-o elaborata lume fantastica, condusa de un imparat si o imparateasa. Pentru occidentali, show-ul arata ca o ramasita a spectacolelor cu ciudati din Epoca Victoriana, scrie guardian.co.uk.

"In 2011, am dat din intamplare pe internet peste o poza cu un turist chinez, care s-a fotografiat cu pitici", a povestit Sanne De Wilde, o tanara fotografa nascuta in Belgia, care activeaza momentan in Amsterdam. "A fost un pic socant, insa m-a facut curioasa".

La putin timp dupa acest moment si dupa negocieri intense cu proprietarii parcului de distractii, De Wilde a plecat spre China, pentru a vizita Imperiul Piticilor si a intra in culisele acestor show-uri. "Nimic nu a avut cum sa ma pregateasca pentru acest loc, atat de ireal este. In brosuri arata ca un loc plin de culoare si putin fantastic, ca un parc tematic modern, insa realitatea este mult mai trista si gri. Oamenii platesc sa vina aici, sa vada spectacolele de cantec si dans si sa se fotografieze cu piticii. Pentru occidentali poate parea imoral, insa in China - si pentru oamenii care vin aici insotiti de copii, si pentru multi dintre artisti - acest lucru nu reprezinta o problema".

De Wilde stia ca a dat peste un subiect bun, insa unul care ridica o multime de probleme. "Pe scurt, nu voiam, ca fotograf, sa devin parte din problema. Voiam sa descopar contradictiile si paradoxurile acestui loc".

Citește și
Mercedes
Sfarsit de epoca pentru Audi, Mercedes, Starbucks sau Danone. Cum distruge China gigantii occidentali
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

The Dwarf Empire Book Preview from Sanne De Wilde on Vimeo.

Rezultatul a patru ani de munca, cartea "Imperiul piticilor", va aparea in curand pe piata, scotand la iveala realitatile mai degraba plictisitore si rutina din spatele fanteziei. "Nu am vrut sa surprind in imagini spectacolul in sine. In schimb, am fost interesata de felul in care traiesc artistii intre cele doua show-uri zilnice, in aceasta lume inchisa din spatele peretilor falsi de lemn si ale fatadelor ornate. Ca sa fac acest lucru am fost nevoita sa-i cunosc pe oamenii pe care ii fotografiam".

Initial, a angajat un translator. "Am realizat ca nu intreba ceea ce ii spuneam eu. Imi tot spunea: 'Nu, nu trebuie sa abordam acest subiect'. Tot ce voia ea era sa pastreze fatada. Apoi a trebuit sa privesc imaginile dintr-un punct de vedere practic. De exemplu, nu mi-am dorit o serie de fotografii in care oamenii sa priveasca in sus spre camera sau in care totul - mobila, patruri, camera - sa para miniaturale. Asa ca am inceput sa filmez inghemuita. Si din punct de vedere practic, si al conceptului, a fost un proiect incredibil de dificil, mai ales pentru ca ma indoiam de mine tot timpul".

Cea mai mare provocare pentru fotografa a fost insa propria interactiune cu turistii parcului de distractii, multi dintre care o tratau ca pe o alta "ciudatenie". "Era ca si cum as fi devenit aceasta inalta, blonda Alba ca Zapada, pe care voiau sa o fotografieze constant. Oamenii ma prindeau si ma impingeau in cadru. A fost un moment in care nu puteam sa respir, asa ca am fugit undeva in spatele fatadelor, impreuna cu niste persoane cu care ma imprietenisem".

Aici gasiti mai multe fotografii facute de Sanne De Wilde in "Imperiul Piticilor"

De Wilde a decis, de asemenea, sa le dea sansa oamenilor pe care ii fotografia sa se pozeze unii pe altii singuri, pentru ca ea sa inteleaga mai bine viata acestora. Multi i-au facut si ei fotografii, altii si-au imortalicat rutina zilnica, asteptatul si plictisul dintre spectacole. Atunci cand le-a pus intrebari - inclusiv unui cuplu care parasise parcul - a fost surprinsa sa descopere ca vorbeau despre acest loc ca despre unul "minunat, chiar un soi de paradis". Pentru ei, sustine aceasta, Imperiul Piticilor nu este doar "o simpla comunitate, ci le ofera un sentiment de apartenenta". Atunci cand i-a intrebat daca sunt fericiti, nu pareau sa inteleaga sensul acestei intrebari. "In vest, suntem obsedati de fericire, insa pentru ei, ca pentru majoritatea populatiei chineze, fericirea nu intra in discutie - totul este despre supravietuire".

Cartea lui De Wilde va fi impartita in trei sectiuni diferite: fotografiile cu pitici, fotografii care o infatiseaza pe ea si un dosar de portrete ale artistilor, insotite de informatii biografice: nume, date si locuri de nastere, inaltime. "Inaltimea este cel mai important aspect al vietii lor, asa ca mi s-a parut vital sa includ aceasta informatie". De asemenea, fotografa a inclus si o serie de "anti-carti postale" (n.r. o serie de imagini care surprind rutina plictisitoare din parc), asa cum le-a numit. In plus, cartea contine si imagini realizate chiar de subiectii ei, care incearca sa raspunda prin fotografii la intrebarea: "In mod ideal, cum ti-ar placea sa fii vazut/a?". Una dintre femei a folosit Photoshop-ul pentru a crea o imagine in care fotografia ei era ridicata in aer de doua femei occidentale. "Este o imagine atat de  complexa".

Ce crede acum despre "Imperiul Piticilor"? "Este complicat si contradictoriu", spune De Wilde. "De exemplu, am inclus o imagine in care doi agenti de securitate tineau in palme o femeie. Este o poza pe care de obicei ziarele si revistele vor sa o publice si este, probabil, cea mai dramatica, insa nu cea mai reprezentativa. Imperiul Piticilor este o afacere, care nu poarta niciun fel de respect oamenilor pe care ii angreneaza in spectacole. Insa, in standard chinezesc, sunt platiti si tratati bine. Este degradant, insa la fel sunt si reality-show-urile TV sau internetul".

Foto credit: Sanne De Wilde

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Jack Ma, barbatul in varsta de 49 de ani care a devenit cel mai bogat om din China. La cat este estimata averea sa
Jack Ma, barbatul in varsta de 49 de ani care a devenit cel mai bogat om din China. La cat este estimata averea sa

Jack Ma, barbatul in varsta de 49 de ani care detine Alibaba Group Holding Ltd., a devenit cel ma bogat om din China, avand o avere evaluata la 21,8 miliarde de dolari.

Sfarsit de epoca pentru Audi, Mercedes, Starbucks sau Danone. Cum distruge China gigantii occidentali
Sfarsit de epoca pentru Audi, Mercedes, Starbucks sau Danone. Cum distruge China gigantii occidentali

Campania antitrust lansata in ultimele luni de autoritatile de reglementare din China impotriva companiilor occidentale semnaleaza sfarsitul unei ere.

Gao Kao, examenul care ucide zeci de oameni in fiecare an. In China, viata sta in loc cand se da bacalaureatul
Gao Kao, examenul care ucide zeci de oameni in fiecare an. In China, viata sta in loc cand se da bacalaureatul

 Deseori ne plangem ca bac-ul de la noi e prea greu - sau prea usor. Ca sa avem si cu ce sa comparam, www.StirileProTV.ro va prezinta si Bacalaureatul altora.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.