Tamplar, vanzatoare si sofer pe front, pana sa devina regina. Povestea iesita din tiparele aristocratiei a Anei de Bourbon
Cine si-ar fi imaginat vreodata ca o viitoare regina poate sa fie tamplar, vanzatoare sau chiar sofer de ambulanta pe front?
Principesa Ana de Bourbon Parma le-a trait pe toate, iar povestea ei, iesita din tiparele aristocratiei, a facut inconjurul lumii. Cu puterea si determinarea ei, l-a fermecat pe Regele Mihai al Romaniei, care ar fi remarcat-o cu mult inainte sa o cunoasca personal. Tanarul Mihai s-a indragostit de Ana dupa ce a vazut-o intr-un film realizat pe front. Nu stia pe atunci ca langa ea isi va petrece 68 de ani din viata.
Descendenta a cinci case regale din Franta, Danemarca, Portugalia, Austria si Spania, principesa a primit la botez nu mai putin de sase nume, pentru ca nicio matusa cu sange albastru sa nu se supere. Asa se face ca pe regina Ana o chema Anne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marguerite.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Nimic nu avea sa sugereze insa personalitatea mai degraba masculina cu care a fost inzestrata. A fost principesa care a iubit masinile, pescuitul sau vanatoarea, iar apoi regina care i-a construit regelui ei o magazie de lemn si a reparat masini cot la cot cu el.
Diana Mandache, istoric: "Un anumit tip de curaj tipic mai mult barbatilor... De altfel, i-am intrebat pe apropiati 'ce ati vazut deosebit la Regina Ana?'. Si mi s-a spus: 'este aproape un barbat prin atitudine, o atitudine de a infrunta viata.'"
Pe cand avea doar 16 ani, Ana, care purta atatea nume regale, se angaja ca simpla vanzatoare la celebrul magazin universal Macy's, din New York. In paralel, mergea la scoala de Arte Frumoase, devenind, ulterior, pictorita.
In 1943 a lasat deoparte iubirea pentru arta si a decis sa mearga in lumea pictata doar in rosu si negru a razboiului. S-a inrolat in Fortele Franceze Libere si a lucrat pe front ca sofer de ambulanta si infirmiera. Doar asa avea insa sa cucereasca inima unui rege. Si s-a intamplat ca acela sa fie chiar Mihai I al Romaniei. A zarit-o pentru prima data in sala de cinema a Palatului Regal, intr-un reportaj de razboi din Maroc.
Diana Mandache, istoric: "Vazuse niste secvente din stiri de pe front, acolo unde observase frumusetea acestei principese si curajul ei. Mergea chiar pe front conducand ambulante."
Atunci, regele a cerut operatorului sa transforme secventele din film cu acea fata in fotografii, pe care le-a pastrat in secret.
S-au intalnit abia 4 ani mai tarziu, la Londra, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh.
Regina Ana: "La Londra, regele mi-a explicat ca avea datoria de a se intoarce in tara lui, Romania, chiar daca il astepta o misiune grea si complicata. Mi-a spus ca ma va chema ca intr-o buna zi sa il urmez. Acea zi nu a mai venit niciodata."
Regele a plecat intr-un pustiitor exil.
Regina Ana: "Nu l-am mai vazut pe rege pana in luna mai a anului 1948. Atunci m-a intrebat daca sunt pregatita sa impart viata cu el in exil si eu am spus "da"".
Au trait departe de Romania cinci decenii. In acest timp, Regina Ana a construit piese de mobilier intr-un atelier de tamplarie improvizat acasa, in Anglia. Duminica, vindea la targ scaune si mese pentru a castiga bani. Tot regina era cea care inregistra mesajele Regelui pentru tara, transmise de Radio Europa Libera.
Diana Mandache, istoric: "Cred ca experienta de razboi a invatat-o foarte multe, in apropierea fata de oameni, intelegerea suferintelor, nu numai ale unui om, ci ale unei natii."
Din iubirea lor s-au nascut cinci fiice si o poveste unica in istorie. Printre secretele longevitatii lor se numara si stilul de viata sanatos. Cei doi mancau la pranz un singur fel, in timp ce cina, care a inceput mereu la ora 18:30, a cuprins doua feluri si a durat 30 de minute.
Regina nu a fost niciodata pasionata de gatit, dar nici de bijuterii si imbracaminte fastuoasa. Si-a pastrat mereu culoarea naturala a parului, fara sa albeasca vreodata complet.
Ultima regina a Romaniei, Ana, a fost cea mai longeviva sotie de rege sau domnitor din intreaga noastra istorie.