Povestea necunoscuta a romancei care i-a invins pe neo-nazistii din Canada. Ce a descoperit cand s-a intors in tara sa
S-a nascut in Bucuresti, dar si-a castigat o reputatie – nedorita – in Canada. Elisa Hategan a invins gruparea neo-nazista din care facuse parte vreme de ani buni si a ajuns sa traiasca pe fuga, de teama razbunarii
Elisa Hategan a tinut in urma cu peste doua decenii prima pagina a ziarelor dupa ce a demascat activitatile unei grupari rasiste sustinuta de dictatorul libian Gaddafi si implicata in incidente violente. O grupare din care Elisa insasi a facut parte, pana cand a descoperit ca persoana iubita este urmatoarea tinta a rasistilor. Iar ani de zile mai tarziu, Elisa s-a intors in Romania, unde a facut o noua descoperire uluitoare despre trecutul ei. Aceasta este povestea sa, dezvaluita de ziarul Toronto Star si care vorbeste despre modul in care ura poate traversa un ocean.
Ura incepe in familie
S-a nascut in Bucuresti in 1974 si a crescut intr-o familie caracterizata de violenta. Parintii ei erau surdo-muti si amandoi erau extrem de agresivi, spune Elisa. La 9 ani a ramas singura cu tatal ei. “Ura pe toata lumea, o zi ii injura pe evrei, in urmatoarea zi injura statul si tot asa”. Doia ani mai tarziu toata familia s-a mutat in Canada, la Toronto. Nu a trecut mult si Elisa a fugit de acasa, satula de bataile indurate de la mam ei. A trait o vreme intr-un adapost: “Eram singura fata alba. Radeau de mine si spuneau ca nu e locul meu acolo. Asa am inceput sa am o atitudine rasista”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa ce s-a intors acasa, Elisa a vazut intr-o zi o emisiune TV despre un grup ce sustinea suprematia rasei albe, “Heritage Front” (“Frontul Mostenirii”). Convinsa de mesajul rasist al gruparii si de charismaticul ei lider, neo-nazistul Wolfgang Droege, Hategan i s-a alaturat si a crezut ca gaseste aici o noua familie. A devenit rapid o figura emblematica, imaginea “generatiei de maine a rasismului”, remarcata de presa canadiana pentru furia din discursurile ei.
Agentul rasist sub acoperire
In curand insa viziunea Elisei despre Frontul din care facea parte s-a schimbat, dupa ce a descoperit ca iubeste o femeie si ca aceasta risca sa fie urmatoarea victima a rasistilor, care hartuiau si minoritatile sexuale. Astfel incat a inceput sa colaboreze cu autoritatile si sa stranga informatii pentru ca procurorii sa poata anihila “Heritage Front”, care intre timp incepuse sa primeasca sustinere si de la dictatorul libian Muammad Gaddafi.
Martora a unei adevarate campanii de teroare inspirata de ascensiunea nazismului in Germania interbelica, tanara a descoperit curand ca o parte din activitatile “Heritage Front” aveau in spatele lor un personaj controversat: Grant Bristow, agent al serviciului secret canadian. Despre acesta, Hategan spune ca a facut mai mult rau decat bine si ca fara contributia lui, adeptii suprematiei albilor ar fi ramas un grup obscur.
Marturia Elisei Hategan a fost decisiva in 1994 la procesul care a dus la desfiintarea gruparii si la inchiderea lui Droege si a altor lideri ai “Heritage Front”. Scapata din cosmarul rasist, Elisa nu a primit insa protectia autoritatilor, desi a fost audiata de o comisie a Parlamentului canadian, in vreme ce Bristow a fost considerat un adevarat erou.
"Tradator de rasa"
Pe fuga de teama razbunarii celor carora le-a zadarnicit planurile, a ajuns in 2001 si in tara natala, unde a facut o descoperire uluitoare: tatal sau era evreu, in ciuda atitudinii lui antisemite. Numele initial al familiei lui nu era Hategan, ci Kohan. Anul trecut aceasta experienta s-a transformat intr-o carte: “Race Traitor” (“Tradator de rasa”), in care Elisa afirma ca serviciul secret canadian a jucat un rol negativ in batalia cu neo-nazistii lui Droege.
Elisa incearca acum sa-si redescopere radacinile intr-un mod neconventional. A inceput sa scrie o a doua carte, tot de memorii, intitulata “Remember Your Name” (“Reaminteste-ti numele tau”) si, prin platforma Kickstarter, strange donatii pentru a o publica (mai multe detalii gasiti pe blogul sau). Recent a venit in Romania, unde “vaneaza fantome si demoni” personali si incearca sa inteleaga ce i-a facut pe parintii ei sa urasca atat de mult si sa o arunce si pe ea in bratele unui grup avand ca scop instaurarea domniei urii.