Un fotoreporter egiptean a imortalizat momentul in care o protestatara e ucisa. Povestea emotionanta din spatele fotografiei
Fotoreporterul egiptean Islam Osama a surprins momentul in care activista Shaimaa al-Sabbagh a fost ucisa in timpul protestelor pasnice din Cairo, care au avut loc pe 24 ianuarie.
In saptamana care a urmat mortii sale, Shaimaa al-Sabbagh a devenit un simbol al luptei impotriva dictaturii militare din Egipt, scriu jurnalistii de la Time. Activista Partidului Aliantei Populare Socialiste a murit pe 24 ianuarie 2015 dupa ce a fost impuscata in timpul unui mars de protest pasnic - actiune in care erau comemorati sutele de demonstranti care au murit in timpul Primaverii Arabe din 2011.
Fotoreporterul egiptean Islam Osama, in varsta de 23 de ani, a surprins cu aparatul de fotografia momentele in care aceasta femeie era pe moarte. Imaginile in care Sayyed Abu el-Ela o tine in brate pe femeia grav ranita au atras atentia opiniei internationale - la fel cum s-a intamplat si cu imaginile mortii lui Neda Agha-Soltan, care a murit in timpul protestelor iraniene din 2009.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Osama, fotojurnalist la ziarul egiptean Youm El Sabea, urmarea o conferinta de presa din Cairo, cand a auzit de marsul de protest al Partidului Aliantei Populare Socialiste, astfel ca s-a dus pe strazi sa acopere acest eveniment. "Era o zi obisnuita. Nu ne asteptam la niciun fel de violenta din partea demonstrantilor sau a politiei. Strazile erau aproape goale." - a povestit el pentru Time.
Protestul avea loc pe o strada care ducea catre legendara Piata Tahrir din Cairo, iar fortele de politie se aflau pe partea cealalta, monitorizand marsul. "Au fost doar vreo 25 de persoane, iar protestul a durat numai 2 minute. Brusc, fara niciun avertisment, lumea a inceput sa se imprastie, deoarece se tragea cu gaze lacrimogene si bile de cauciuc." Osama este de parere ca politia nu a tintit-o in mod intentionat pe Al-Sabbagh. "Au tras in directia marsului", spune el. Fotoreportul se afla in spatele ei si a vazut-o cazand la pamant. Atunci a tras 6 poze consecutive.
@SawsaGa Islam Osama according to this article http://t.co/4FlQVDatzg
— بطة عمو حمادة (@agent_ny17) January 31, 2015
La inceput, nu si-a dat seama ce a surprins cu camera. "Cel mai important lucru atunci era Shaimaa. Imediat mi-am dat seama ca trebuie sa plec de acolo, sa trimit pozele la redactie, repede. Daca mai asteptam un moment, riscam ca politia sa-mi ia aparatul si sa stearga cardul de memorie cu fotografiile." Atunci, a folosit un stick USB pentru conexiune la internet si a incarcat imaginile catre editorul sau de la Youm El Sabea. "Dintr-o perspectiva umana, editorul meu a avut o reactie emotionala foarte puternica la aceste fotografii", iar acest lucru s-a vazut in felul in care ziarul a tratat acest subiect, de la producerea incidentului.
Osama nu s-a asteptat niciodata ca fotografiile sale sa ajunga subiect international. "A fost o mare surpriza. Nu m-am asteptat la o astfel de reactie. Cand vad asa ceva, bineinteles ca ma simt mandru. Insa cel mai important lucru este faptul ca am putut sa ofer lumii mesajul lui Shaimaa... Ca fotoreporter, este datoria mea sa transmit lumii aceasta realitate", a mai spus el.