Obama a fost intrebat cum este sa fii laureat al premiului Nobel pentru pace in timp ce ataci Siria


Ultimul update: Vineri 04 Octombrie 2013 18:28
Data publicarii: Marti 10 Septembrie 2013 07:49
Categorie: Stiri externe
Barack Obama

VIDEO. Un jurnalist suedez l-a pus in dificultate pe presedintele SUA, Barack Obama, dupa ce l-a intrebat cum se impaca situatia sa de laureat al premiului Nobel pentru pace cu intentia de a interveni militar in Siria.

Conform Business Insider, intamplarea a avut loc in timpul conferintei de presa de la Stockholm, sustinuta de Barack Obama si premierul Suediei, Frederik Reinfeldt - eveniment care marcheaza prima intalnire la nivel inalt dintre liderii celor doua tari.

Astfel, un reporter i-a spus presedintelui SUA: "Ma intrebam daca ati putea descrie dilema de a fi laureat al premiului Nobel pentru pace si faptul ca sunteti pregatit in acelasi timp sa atacati Siria.."

Initial, Obama i-a cerut jurnalistului sa se uite mai atent la discursul pe care l-a avut atunci cand a primit acest premiu, pentru ca a spus la acea vreme ca nu se considera demn sa primeasca o asemenea distinctie, in comparatie cu cei dinaintea sa, insa a precizat de asemenea ca folosirea fortei militare este uneori necesara.

"Ceea ce am mai spus in discursul meu a fost si despre provocarea cu care ne confruntam noi toti cei care credem in pace, dar care ne confruntam si cu o lume care este plina de violenta. intrebarea care se pune atunci e care sunt responsabilitatile noastre in aceasta situatie. Asa ca am depus toate eforturile pentru a pune capat razboiului din Irak, sa terminam cu razboiul din Afganistan, sa ne intarim angajamentul in actiunile multilaterale si sa promovam diplomatia ca solutie la aceste probleme.

Intrebarea cu care ne confruntam ca lideri politici este de la ce punct trebuie sa luam masuri impotriva celor care se ridica impotriva umanitatii? Cand vad 400 de copii gazati si peste 1.400 de civili fara simtire intr-un mediu in care au murit deja cateva zeci de mii, atitudinea corecta morala nu este sa stai deoparte si sa nu faci nimic." - a raspuns Barack Obama.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat presedintelui american, Barack Obama, in 2009 pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare".

Sursa: Business Insider

VIDEO PROTVPLUS.RO