O opera de arta semnata de Leonardo da Vinci a fost ascunsa de Hitler, ca sa nu il faca mai puternic

Leonardo da Vinci

Unul dintre cele mai cunoscute autoportrete din lume, cel al lui Leonardo da Vinci, va fi expus in public, in cadrul unui eveniment foarte rar, care va avea loc in nordul Italiei, in orasul Turin.

Conform BBC News, foarte putine detalii se cunosc despre acest desen in creta, cu linii sterse, vechi de aproximativ 500 de ani, realizat de Leonardo da Vinci. Insa cert este faptul ca unii oameni credeau ca are puteri mistice. Conform acestor credinte, privirea lui da Vinci din acest autoportret este atat de puternica incat cel care reuseste sa o aprofundeze va capata o si mai mare putere.

Ba mai mult decat atata, unii credeau ca puterile magice ale desenului, si nu cele culturale si economice, au fost motivele pentru care s-a decis in secret sa fie mutat din Turin in Roma, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru ca nu cumva sa cada in mainile lui Hitler, iar aceasta sa capete o si mai mare putere..

Oricum, indiferent de motive, aceasta este singura opera de arta din intreaga colectie de desene si manuscrise care va fi scoasa din expozitia publica a Bibliotecii Regale din Turin, la un moment dat. Actualul director al bibliotecii, Giovanni Saccani, spune ca nimeni nu stie exact unde a fost ascuns pana acum acest desen. "Pentru a-i impiedica pe nazisti sa puna mana pe el, o operatiune secreta l-a transportat intr-un perfect anonimat in Roma". Si, din cauza conditiilor dificile de atunci, conservarea desenului nu a fost cea adecvata, "mai ales ca nu aveau nici cunostintele necesare si nici mijloacele potrivite la acea vreme", mai spune Savccani.

Citește și
Cina cea de Taina, Leonardo da Vinci
Adevaratul "cod al lui da Vinci". Ce mesaje secrete ascund tablourile sale
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Acum, manuscrisele si desenele lui Leonardo da Vinci sunt tinute intr-o camera speciala din Turino, in care nu patrunde absolut deloc lumina naturala, iar temperatura este tinuta constant la 20 de grade Celsius, la o umiditate de 55%. Cutiile in care se afla documentele sunt construite dintr-o sticla speciala, despre care Saccani spune ca sunt "anti-orice", toata zona fiind plina de alarme si camere de securitate.

Folosind o lumina speciala, Saccani a aratat pe suprafata autoportretului cateva pete roscate, care evidentiaza uzura extinsa a documentului. "Arata cam rau", spune el, precizand ca in urma cu 200 de ani aceste pete nu erau vizibile. "In partea de sus a desenului, in stanga, exista o inscriptie cu creta rosie in limba latina care spunea Leonardus Vincius, dar care acum a disparut complet."

Si, pentru ca hartia este foarte fragila, iar gradul de detriorare este mare, operatiunea de restaurare a desenului este foarte dificila. In urma unor analize exhaustive si a discutiilor cu specialistii in restaurarea operelor de arta "s-a decis sa se mentina acest staus quo", a mai declarat Saccani. Iar de la mutarea desenului in camera speciala, acesta nu s-a mai deteriorat.

Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca desenul poate fi datat in jurul anului 1515, insa unii experti afirma ca stilul acestei imagini al lui da Vinci poate fi asociat cu anul 1490, desi subiectul desenului este un batran. Acest autoportret este considerat atat de valoros incat statul italian a emis o lege speciala pentru el, de inamovibilitate. Cu alte cuvinte, desenul poate fi mutat numai cu aprobare scrisa de la guvern. In 2011, a fost dus la Reggia di Venaria Reale, in apropiere de Turin, doar pentru ca se organizase o expozitie care marca implinirea a 150 de ani de la unificarea Italiei.

"Transportul a presupus un aparat de climatizare care era capabila sa mentina acelasi conditii ale aerului conditionat din camera in care este pastrat desenul. Acest aparat a fost pus intr-o valiza, care la randul sau a fost pusa in alta valiza, ca sa fie absorbite cat mai multe vibratii", spune Saccani. Apoi, acest pachet a fost transportat cu escorta inarmata, tot drumul fiind monitorizat printr-o tehnologie speciala.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Unul din marile mistere ale artei. Portretul
Unul din marile mistere ale artei. Portretul "pierdut", atribuit lui Da Vinci, a fost autentificat

Un portret al unei femei de vita nobila cu acelasi zambet ca Mona Lisa a fost autentificat dupa 500 de ani ca fiind realizat de Leonardo da Vinci.

Adevaratul
Adevaratul "cod al lui da Vinci". Ce mesaje secrete ascund tablourile sale

Istoricii au descoperit ca multe picturi realizate de Leonardo da Vinci contin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Inventiile lui Leonardo da Vinci, create dupa 500 de ani
Inventiile lui Leonardo da Vinci, create dupa 500 de ani

Inventatorul de geniu ne inspira si astazi.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.