Nu este cocaina! Ce trebuie sa stiti despre bautura din frunze de coca, consumata de Papa Francisc in drum spre Bolivia

Coca in Bolivia - GETTY

Frunzele de coca, adica ingredientul principal pentru producerea cocainei, au fost preferate pana acum de 3 papi.

Suveranul Pontif a plecat miercuri in Bolivia, fiind a doua etapa a turneului sau de opt zile in America de Sud. El sta in Bolivia pana vineri, inainte de a merge in Paraguay, turneul sau urmand sa se incheie duminica.

In timp ce se afla in avion, in drum spre Bolivia, Papa Francisc a baut un ceai facut din frunze de coca, musetel si seminte de anason. Papa Ioan Paul al II-lea a baut si el un ceai din frunze de coca in timpul vizitei sale in Bolivia, in 1988, iar Papa Paul al VI-lea a baut de asemenea un ceai special din timpul vizitei din Anzi in 1968, conform agentiei News Catholic, citata de The Guardian.

Frunza de coca nu este un produs "dubios" in Bolivia. Locanicii compara utilizarea acestor frunze cu cafeaua si au continuat sa apere consumul acestora chiar si dupa ce, in 1961, Natiunile Unite au declarat ilegala substanta din coca, incadrand-o la narcotice. Presedintele Boliviei Evo Morales a aparat, de asemenea, consumul frunzelor de coca si, mai mult decat atat, le-a cultivat personal. In 2007, el a declarat in cadrul adunarii ONU ca "aceasta frunza reprezinta ... viitorul poporului nostru".

Citește și
Carmelo Flores
Ce mananca cel mai batran om din lume. Bolivianul sustine ca are 123 de ani
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Pe langa efectul asupra raului de inaltime, mestecatul funzelor de coca sau consumul de bauturi, asa cum face si Papa, nu are efectul narcotic al cocainei, ci provoaca o stimulare fizica si mentala. De asemenea, este un ingredient folosit la pasta de dinti, lotiuni si sampon (in Bolivia se spune 'nu incerca sa-ti bei samponul cand esti acasa, ca sa te droghezi'). Un raport realizat in 1995 de Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca "nu exista efecte asupra sanatatii" rezultate in urma consumului de frunze de coca.

Pe langa faptul ca il ajuta pe Papa sa scape de raul de inaltime, frunza de coca poate anula senzatia de foame, sete, durere si oboseala.

Care sunt narcoticele locale pe care Papa le-ar mai putea incerca atunci cand calatoreste?

Frunzele de Betel din Burma - Chiar daca pateaza dintii, iar dupa ce sunt scuipate frunzele apare o urma sangerie, mestecatul acestor frunze este o practica populara pe strazile din Burma. Efectul este unul de satietate, ca dupa o masa, si se spune ca actioneaza impotriva parazitilor.

Prepararea este asemanatoare unei salate. Vanzatorul de pe strada ia o frunza, adauga o pasta de lamaie verde si o condimenteaza cu un varf de cuisoare, seminte de anason, cardamom si nuci betel. Dupa ce se mesteca, se scuipa afara direct pe strada.

Kava din Pacific - Nu trebuie facuta o confuzie cu produsul din Spania care are un nume similar. Efectul acestor kava depinde de cantitatea consumata: putin produce o usoara ameteala, iar mai mult ... te loveste direct in cap. Aflate in Pacificul de vest, culturile de kava isi au originile in plantele de piper si au un gust distinctiv, precum si un efect relaxant.

Ca si bolivienii cu frunzele lor de coca, insularii din Pacific consuma kava sub forma de ceai sau cafea, insa abuzul lor a determinat autoritatile din Australia sa interzica importul de kava, provocand furia diasporei.

Khat din Africa - Originara din estul Africii, khat este o planta care, in 1980, a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in categoria "abuz de droguri". Khat contine "catinona", care este un stimulant asemanator amfetaminei.

Obtinerea acestui stimulent este, totusi, destul de greoaie, deoarece trebuie mestecate mai multe plante uscate, despre care se spune ca produc un efect de excitare si euforie. Cel care a testat aceste efecte pentru The Guardian spune ca trebuie probabil sa mesteci o padure intreaga ca sa simti cat de cat un efect narcotic: "Am platit 50 de dolari pentru un pumn de sticks-uri de khat (in Londra, unde este legal) si am mestecat toata noaptea. Abia dupa vreo 20 de minute am simtit un efect. Era ca un calmant usurel sau un relaxant."

Desi consumatorii sunt sfatuiti sa nu conduca autoturismul dupa ce mesteca aceasta planta, tester-ul de khat spune: "Nu cred ca este posibil sa apara riscul de supradoza. In Africa, oamenii o mesteca toata ziua, in fiecare zi, in ultimii 50 de ani."

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Papa Francisc a cerut sa poata mesteca frunze de coca in vizita pe care o va face in Bolivia
Papa Francisc a cerut sa poata mesteca frunze de coca in vizita pe care o va face in Bolivia

Papa Francisc a cerut in mod 'specific' sa poata mesteca frunze de "coca" asa cum o fac in mod traditional populatiile autohtone, in timpul viitoarei sale vizite in Bolivia, ce va avea loc intre 8 si 10 iulie.

Ce mananca cel mai batran om din lume. Bolivianul sustine ca are 123 de ani
Ce mananca cel mai batran om din lume. Bolivianul sustine ca are 123 de ani

Un bolivian sustine ca are 123 de ani, evidenta populatiei din Bolivia confirmand acest lucru, aratandu-le ziaristilor de la Associated Press registrul care atesta ca Floares Carmelo este nascut in 1890.

Tara care interzice Coca-Cola in
Tara care interzice Coca-Cola in "ultima zi" a omenirii. Analisti: Inseamna prabusirea economiei

21 decembrie 2012 este ultima zi a omenirii pe Pamant, sustin mayasii. Si bolivienii cred in aceasta teorie, usor adaptata la trendurile economice.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.