Nu este cocaina! Ce trebuie sa stiti despre bautura din frunze de coca, consumata de Papa Francisc in drum spre Bolivia
Frunzele de coca, adica ingredientul principal pentru producerea cocainei, au fost preferate pana acum de 3 papi.
Suveranul Pontif a plecat miercuri in Bolivia, fiind a doua etapa a turneului sau de opt zile in America de Sud. El sta in Bolivia pana vineri, inainte de a merge in Paraguay, turneul sau urmand sa se incheie duminica.
In timp ce se afla in avion, in drum spre Bolivia, Papa Francisc a baut un ceai facut din frunze de coca, musetel si seminte de anason. Papa Ioan Paul al II-lea a baut si el un ceai din frunze de coca in timpul vizitei sale in Bolivia, in 1988, iar Papa Paul al VI-lea a baut de asemenea un ceai special din timpul vizitei din Anzi in 1968, conform agentiei News Catholic, citata de The Guardian.
Frunza de coca nu este un produs "dubios" in Bolivia. Locanicii compara utilizarea acestor frunze cu cafeaua si au continuat sa apere consumul acestora chiar si dupa ce, in 1961, Natiunile Unite au declarat ilegala substanta din coca, incadrand-o la narcotice. Presedintele Boliviei Evo Morales a aparat, de asemenea, consumul frunzelor de coca si, mai mult decat atat, le-a cultivat personal. In 2007, el a declarat in cadrul adunarii ONU ca "aceasta frunza reprezinta ... viitorul poporului nostru".
Pe langa efectul asupra raului de inaltime, mestecatul funzelor de coca sau consumul de bauturi, asa cum face si Papa, nu are efectul narcotic al cocainei, ci provoaca o stimulare fizica si mentala. De asemenea, este un ingredient folosit la pasta de dinti, lotiuni si sampon (in Bolivia se spune 'nu incerca sa-ti bei samponul cand esti acasa, ca sa te droghezi'). Un raport realizat in 1995 de Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca "nu exista efecte asupra sanatatii" rezultate in urma consumului de frunze de coca.
Pe langa faptul ca il ajuta pe Papa sa scape de raul de inaltime, frunza de coca poate anula senzatia de foame, sete, durere si oboseala.
Care sunt narcoticele locale pe care Papa le-ar mai putea incerca atunci cand calatoreste?
Frunzele de Betel din Burma - Chiar daca pateaza dintii, iar dupa ce sunt scuipate frunzele apare o urma sangerie, mestecatul acestor frunze este o practica populara pe strazile din Burma. Efectul este unul de satietate, ca dupa o masa, si se spune ca actioneaza impotriva parazitilor.
Prepararea este asemanatoare unei salate. Vanzatorul de pe strada ia o frunza, adauga o pasta de lamaie verde si o condimenteaza cu un varf de cuisoare, seminte de anason, cardamom si nuci betel. Dupa ce se mesteca, se scuipa afara direct pe strada.
Kava din Pacific - Nu trebuie facuta o confuzie cu produsul din Spania care are un nume similar. Efectul acestor kava depinde de cantitatea consumata: putin produce o usoara ameteala, iar mai mult ... te loveste direct in cap. Aflate in Pacificul de vest, culturile de kava isi au originile in plantele de piper si au un gust distinctiv, precum si un efect relaxant.
Ca si bolivienii cu frunzele lor de coca, insularii din Pacific consuma kava sub forma de ceai sau cafea, insa abuzul lor a determinat autoritatile din Australia sa interzica importul de kava, provocand furia diasporei.
Khat din Africa - Originara din estul Africii, khat este o planta care, in 1980, a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in categoria "abuz de droguri". Khat contine "catinona", care este un stimulant asemanator amfetaminei.
Obtinerea acestui stimulent este, totusi, destul de greoaie, deoarece trebuie mestecate mai multe plante uscate, despre care se spune ca produc un efect de excitare si euforie. Cel care a testat aceste efecte pentru The Guardian spune ca trebuie probabil sa mesteci o padure intreaga ca sa simti cat de cat un efect narcotic: "Am platit 50 de dolari pentru un pumn de sticks-uri de khat (in Londra, unde este legal) si am mestecat toata noaptea. Abia dupa vreo 20 de minute am simtit un efect. Era ca un calmant usurel sau un relaxant."
Desi consumatorii sunt sfatuiti sa nu conduca autoturismul dupa ce mesteca aceasta planta, tester-ul de khat spune: "Nu cred ca este posibil sa apara riscul de supradoza. In Africa, oamenii o mesteca toata ziua, in fiecare zi, in ultimii 50 de ani."
Sursa: The Guardian
Etichete: cocaina, Bolivia, papa francisc, drofuri, coca,
Dată publicare:
09-07-2015 10:08