A impartit podiumul cu Nadia, iar acum ii face campioni pe copiii americanilor. Drumul ales de gimnasta Teodora Ungureanu

Dată publicare: 02-10-2015 18:46
Dată actualizare: 05-10-2015 07:04


La cativa kilometri de New York, doi gimnasti celebri in vremea Nadiei Comaneci traiesc fericiti visul american. Teodora Ungureanu si sotul ei, Sorin Cepoi, sunt antrenori si profesori pentru cateva sute de copii pasionati de gimnastica.

Stabiliti in America din 1994, spun cu modestie ca nu au vorbit niciodata urat despre tara lor. "Noi am fost niste privilegiati si nu am plecat din Romania ca sa scapam de regim. Voiam doar libertatea de a calatori", ne-au marturisit fostii campioni mondiali.

In 1976, la Montreal, cand Nadia Comaneci a obtinut primul zece din istoria gimnasticii, pe podium, langa ea, a fost tot o romanca, Teodora Ungureanu. A castigat locul doi la paralele si locul trei la barna.

La 54 de ani, locuieste in apropiere de New York si impreuna cu sotul ei, fostul campion olimpic Sorin Cepoi, tin doua sali in care vin copiii americanilor sa invete gimnastica.

Teodora Ungureanu: "Ce am facut eu la parlalele era foarte greu. Preferam barna, solul, dar pentru paralele trebuia sa muncesc foarte mult fizic. Daca ai posibilitatea sa ajungi mai bun la un aparat nu inseamna ca iti si place aparatul."

Au plecat din Romania in anii '80 si au obtinut viza doar dupa discutii cu Nicu Ceausescu. Au lucrat cativa ani intr-un circ din Franta, iar din 1994 sunt in America.

Teodora Ungureanu: "Nu spun ca nu a fost bine, dar eram foarte obisnuita sa plec din tara tot timpul. Asta ne-a invatat statul si sportul. Si m-am gandit in mintea mea cat timp imi va lua mie sa plec ca antrenoare in alte tari... Imi doream sa imi cumpar farfurii, cutite, pahare - lucruri normale, pe care nu le gaseam in tara."

Sorin Cepoi: "Nu am vorbit nicioadata urat de tara mea. Nu am de ce. Noi am fost niste privilegiati."

Dintre fetele pe care le antreneaza, Sabrina Vega a iesit in 2011 campioana mondiala. Gimnastica presupune insa de multe ori si restrictii, iar Teodora Ungureanu spune ca americanilor nu le poate impune regimul pe care ea sau Nadia il respectau la Onesti.

Teodora Ungureanu: "Totul depinde de copii si de parinti. Nu depinde doar de noi. Ei platesc, ei dau banul."

500 de copii antreneaza an de an sotii Cepoi, iar un abonament costa lunar 300-400 de dolari. Taxele la o facultate in Statele Unite depasesc 150.000 de dolari anual, iar tinerii care fac gimnastica cel putin 4 ani castiga dreptul de a merge la facultate gratis. Este modul in care statul ii incurajeaza pe parinti sa isi aduca la sport copiii.


VIDEO PROTVPLUS.RO