Imagini apocaliptice din Mosul, orașul distrus de războiul cu Statul Islamic

06-02-2018 12:36


Mosul, Iraq - 9

Un muzician care a fost urmărit de Statul Islamic în Mosul a povestit cum se chinuie oamenii să trăiască acum în acest oraș irakian care a fost distrus de război.

Ameen Muqdad, care a devenit cunoscut după ce a devenit primul artist care a cântat în Mosul, după eliberarea acestui oraș în aprilie 2017, a povestit pentru Russia Today că înfrângerea jihadiștilor din Statul Islamic a fost ”un moment măreț”, dar că starea orașului - după această operațiune - aduce aminte de ”sfârșitul lumii”.

Ce s-a întâmplat este un adevărat dezastru. Au spus că au eliberat acest oraș, însă ce au eliberat ei, mai exact? Au eliberat doar terenul, pământul, nu și oamenii, pentru că sunt mii care mor acolo. Orașul este distrus acum”, a spus el.

Muzicianul a trăit mai mult de 2 ani sub puterea legilor Statului Islamic și a petrecut 6 luni ascunzându-se de teroriști, după aceștia i-au găsit instrumentele muzicale.

Muzica a fost interzisă în capitala ”de facto” a Statului Islamic, care a strâns toate instrumentele pe care le-a găsit și le-a dat foc în stradă.

Muqdad, care trăiește acum în Bagdad, spune că viața în Mosulul ”liberat” este departe de a fi o întoarcere la normalitate.

”Mulți, foarte mulți oameni mor din cauza sistemului medical inadecvat din oraș. Ne simțim de parcă am fi uitați de Guvern și de forțele internaționale. Încercăm să ne reconstruim orașul ... însă dezastrul este mai mare (decât asta), înțelegeți? Civilii de acolo, ca mine, sunt foarte traumatizați.

Aproape că avem sufletele zdrobite”, a mai spus artistul, care a mai precizat că oamenii mor acolo chiar și din cauza unor răni minore, deoarece spitalele au fost distruse și nu există echipamente medicale.

Forțele americane militare se retrag din Irak

Forţele SUA au început să se retragă din Irak după ce autorităţile irakiene au declarat "victoria" asupra Statului Islamic, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului de la Bagdad, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Forţele irakiene, susţinute de o coaliţie internaţională, au reuşit anul trecut să recucerească tot teritoriul căzut sub controlul SI în 2014 şi 2015, inclusiv oraşul nordic Mosul, care a servit drept "capitală" de facto a militanţilor.

Purtătorul de cuvânt irakian a explicat luni pentru Reuters că forţele SUA au început să se retragă odată cu victoria asupra Statului Islamic, dar "continuă coordonarea pentru a menţine asistenţa SUA pentru forţele irakiene în conformitate cu necesităţile acestora".

Premierul Irakului, Haider Al-Abadi, a anunţat la 9 decembrie 2017 victoria totală împotriva Statului Islamic, care ameninţa în 2014 existenţa chiar a statului irakian, de la care cucerise o treime din teritoriu. În acelaşi an, gruparea ultraradicală a proclamat un ''califat'', la graniţa dintre Irak şi Siria.

În iulie 2017, SUA aveau în Irak peste 5500 de militari, adică aproximativ jumătate din totalul forţelor coaliţiei.

Purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale, americanul Ryan Dillon a refuzat să confirme sau să infirme retragerea, menţionând în schimb că menţinerea forţelor internaţionale va fi supusă unor condiţii şi va fi "proporţională cu necesităţile şi în coordonare cu guvernul irakian". 

Sursa: Russia Today

VIDEO PROTVPLUS.RO