Greselile comise de romanii care pleaca cu avionul in vacante. Cum opereaza hotii pe aeroport: isi cumpara inclusiv bilete
Este vara iar zeci de mii de romani pleaca peste granita cu avionul.
In entuziasmul general multi nu stau tot timplul cu ochii pe bagaje desi aeroporturile sunt pline de hoti care fura fara discriminare, si de la pasageri, si din magazinele aflate in zona libera.
Ca sa nu dea de banuit infractorii isi cumpara inclusiv bilete de calatorie. Politistii inregistreaza zeci de furturi in fiecare luna insa din fericire sunt ajutati de camerele de supraveghere.
Marti dimineata, in doar trei ore, aproape 8000 de calatori au plecat sau au sosit pe Aeroportul Henri Coanda. Hotii speculeaza aglomeratia si graba. La prima vedere, nu se deosebesc de ceilalti calatori: au bagaje de mana si chiar bilet.
Hotii care vin in aeroport cu intentia sa fure, isi cumpara bilete ieftine de avion iar principalul lor teritoriu de actiune este aici, in zona de tranzit, unde se afla haine de firma, parfumuri scumpe, bauturi sau produse cosmetice.
Catalin Cazangiu, Politia Frontiera Otopeni: "Noi am luat o contramasura impotriva lor, facem controale la cei care renunta la zbor, dar la randul lor au gasit si ei solutia si predau aceste bunuri altor persoane care calatoresc catre diferite destinatii si ei renunta la zbor ca sa nu fie prinsi".
La intoarcere, au grija sa nu plece totusi cu mana goala din aeroport. Ochesc valizele, in special pe cele scumpe si le fura chiar de pe banda sub ochii celorlalti calatori sau ai proprietarului daca acesta nu este atent.
Reporter: V-ati lasat bagajele nesupravegheate. Obisnuiti sa faceti asta?
Pasager: Bineinteles. Pentru ca eu locuiesc in Canada de 12 ani si acolo nu mi-e teama sa las bagajul.
Victime au fost si in randul pasagerilor care au facut greseala sa isi lase geanta de mana in caruciorul de bagaje ca sa isi ia de pe banda rulanta, valiza sosita de la cala avionului.
Nu ar strica sa fiti atenti si la controlul de securitate cand trebuie sa asezati in tava ceasurile telefoanele sau chiar banii.
Catalin Cazangiu, Politia Frontiera Otopeni: "Isi pun bunurile de valoare in tavitele respective iar cei din urma lor cand vad bunul valoros, se gandesc ca ar putea sa profite. Repet, fara intentia initiala, sunt lucruri care se intampla pe moment."
Potrivit politistilor, o alta categorie de hoti este cea a indivizilor care nu isi platesc consumatia. De obicei aleg barurile apropiate de portile de imbarcare, ca sa dispara rapid, insa ceea ce nu stiu este ca pot fi identificati foarte repede si in final se aleg cu dosar penal.
Iar in ultima categorie se incadreaza cleptomanii. De la inceputul anului, politistii de frontiera au intocmit peste 30 de dosare penale pentru furt sau insusirea bunului gasit. Acestia le recomanda calatorilor sa depuna plangere imediat dupa constarea furtului.