Fotografiile Polaroid facute de celebrul regizor rus Andrei Tarkovski, scoase la licitatie: "Isi dorea sa opreasca timpul"
Fotografiile Polaroid ale celebrul regizor Andrei Tarkovski, realizate chiar in Rusia sa natala, dar si in Italia (atunci cand lucra la filmul sau din 1983, Nostalghia) vor fi vandute la o licitatie.
Potrivit The Guardian, din punct de vedere tehnic, multe din fotografii sunt deteriorate, insa tocmai acestea s-ar putea sa fie cele mai dorite la licitatia organizata de fiul cineastului, Andrei, la casa Bonhams, in octombrie.
In ceata, cu fasii de lumina pe ele sau cu culori sterse, aceste imagini au ceva din atmosfera multor filme regizate de Tarkovski, iar multe dintre acestea chiar aduc aminte de unele opere ale sale.
"Aceste fotografii au fost foarte personale pentru el. Imediat ce a descoperit aparatul Polaroid, prietenii sai isi aduc aminte ca il avea intotdeauna in mana. Iar fiul sau mi-a spus ca, atunci cand tatal sau calatorea, isi lua tot timpul colectia de fotografii Polaroid cu el. Fiecare imagine era aleasa personal: unele sunt destul de incetosate, insa chiar pe astea voia sa le pastreze, in timp ce, in mod regulat, obisnuia sa le arda pe cele care nu ii placeau". - spune Daria Cernenco, seful departamentului de arta al Casei de licitatii Bonhams.
Scenaristul sau, Tonino Guerra, a scris o introducere in albumul foto publicat in 2006: "Tarkovski se gandea deseori la faptul ca timpul zboara, iar asta este precis ceea ce a dorit: sa-l opreasca, chiar si cu aceste fotografii rapide Polaroid".
Filmele lui Tarkovski - printre care Copilaria lui Ivan, Solaris, Oglinda si Calauza - au fost recompensate cu premii internationale si laudate de multi cineasti. Ingmar Bergmann a spus despre el ca este "cel mai mare", iar regizorul danez Lars von Trier i-a dedicat filmul "Anticristul", spunand intr-un interviu: "Este cel mai apropiat lucru al meu de o religie - pentru mine el este Dumnezeu."
Insa Tarkovki a avut nenumarate probleme cu autoritatile ruse, din cauza finantarilor filmelor sale, a distributiei si a cenzurii.
El a murit intr-un exil autoimpus in 1986, la varsta de doar 54 de ani, fapt care a dus la aparitia unor zvonuri, potrivit carora ar fi fost ucis.
A fost inmormantat la Paris, in sectiunea ruseasca a cimitirului Sainte Geneviève, avand un memorial in limba rusa realizat de sculptorul Ernst Neizvestny: "Pentru omul care a vazut ingerul".