Poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani. Portretul presedintelui Klaus Iohannis
Noului presedinte al Romaniei ii place ciorba de perisoare, poarta 45 la pantof, nu crede in reincarnare si iubeste aceeasi femeie de 25 de ani.
De duminica, politicianul Klaus Iohannis, pana nu demult numarul 1 in Partidul National Liberal si primarul Sibiului pentru 4 mandate consecutive, a primit cheia Palatului Cotroceni.
Klaus Iohannis devine al patrulea presedinte al Romaniei ales prin vot democratic. Domnia "Escu" ia sfarsit odata cu alegerea sasului-transilvanean, pana nu demult primar al orasului Sibiu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Decat sa fiu marlan mai bine pierd", spunea Klaus Iohannis cu cateva zile inainte ca sase milioane de romani sa-i dea votul de incredere. Si castiga. Cu o diferenta de exact 1.031.728 voturi. O insiruire de cifre pe gustul noului presedinte al romanilor, un om precis, obsedat de punctualitate, un om exact. Ca un ceas elvetian.
Klaus Iohannis: "Am de la strabunicul acest ceas. Asta stia el sa faca: ceasuri. Si le facea bine. Merge si azi, dupa 100 de ani. In 2000, le-am spus sibienilor ca vreau ca lucrurile sa mearga ceas."
Si aici, in Sibiu, incepe povestea lui Klaus Iohannis. De viata si in politica. S-a nascut intr-o familie modesta de sasi transilvaneni, cum singur marturiseste. Tacut, aproape taciturn, concret si scump la vorba, Iohannis si-a socotit pas cu pas drumul. In vremea studentiei, parintii si sora au emigrat in Germania. El a ramas, de dragul unei fete - Carmen care i-a si devenit sotie. Si cel mai loial aliat de-a lungul vremii.
Profesor de fizica, "neamtul de la Cotroceni", cum a fost supranumit in presa, a plecat in 2000 de la catedra, la primaria Sibiului. Desi reprezenta o minoritate, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Iohannis avea sa primeasca patru mandate consecutive si din partea romanilor. De fiecare data cu un scor covarsitor. In timpul primului mandat de primar devine presedintele acestei formatiuni.
In 2007, orasul natal al lui Iohannis devine Capitala Culturala Europeana. Peste un milion de turisti viziteaza Sibiul, iar proiectul este un succes.
"Aveti un primar foarte dragut. Mi-a cumparat o casa aici. Haideti sa faceti o poza cu primarul! Va fi presedinte! Haideti!", le spunea Julio Iglesias sibienilor intr-o vizita in tara noastra.
Numele lui Iohannis este asociat cu liberalii pentru prima data in 2008, la alegerile locale, cand apare pe fluturasii de campanie ai PNL. Iohannis castiga atunci, cu un scor zdrobitor, al treilea mandat la primarie.
Intra in liga mare a politicii, parca scos din joben, in 2009, dupa ruperea aliantei PDL-PSD si demiterea guvernului Boc 1 prin motiune de cenzura. Pe 21 octombrie, Klaus Iohannis, neafiliat la nici un partid este sustinut pentru functia de premier de PSD si PNL, viitoarea Uniune Social Liberala, plus UDMR si minoritatile din parlament. Iohannis este respins, insa, de Traian Basescu.
In 2009, Klaus Iohannis si Victor Ponta, viitorul adversar la prezidentialele din 2014, pe atunci doar purtatorul de cuvant al lui Mircea Geoana in campania pentru prezidentiale, se regasesc in aceeasi barca. Ii este promis, din nou, Palatul Victoria in cazul in care Mircea Geoana castiga alegerile.
In decembrie, insa, Traian Basescu isi adjudeca al doilea mandat la Cotroceni.
In acelasi an, Agentia Nationala de Integritate se autosesizeaza si sustine ca Iohannis s-a aflat in incompatibilitate in 2003. Potrivit ANI, primarul Iohannis ar fi ocupat si functia de administrator la societatea Parcuri Industriale Sibiu - Sura Mica. Iohannis castiga procesul in 2010.
Se retrage la Sibiu, la primarie, pentru urmatorii patru ani.
In februarie 2013, demisioneaza din functia de presedinte al Forumului Germanilor si este propus prim-vicepresedinte al PNL de Crin Antonescu.
"Ca sa mai spulberam dintre dubii, sa stiti ca eu il consider pe domnul Iohannis bun si de presedinte al Romaniei", spunea Crin Antonescu la acea vreme.
In aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla din nou in incompatibilitate pentru ca are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA.
In septembrie 2013, Klaus Iohannis castiga procesul intentat ANI, dar agentia a contestat hotararea Curtii de Apel Alba-Iulia. Urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.
Drumul politic al lui Iohannis continua. Dupa ce liberalii schimba mai multi ministri din Guvernul Ponta, Crin Antonescu il impune pe Klaus Iohannis ministru de Interne in locul lui Radu Stroe si vicepremier in locul lui Daniel Chitoiu. Ponta nu il accepta, liberalii decid sa iasa de la guvernare iar Uniunea Social Liberala se destrama.
Dupa scorul slab obtinut la alegerile europarlamentare, Crin Antonescu pierde sefia PNL. In urma unui sondaj intern care il indica pe Iohannis drept favorit, primarul din Sibiu devine primul om in partid.
Destinul lui Klaus Iohannis, vesnic propus pentru Palatul Victoria, se schimba radical. Dupa unirea principalelor partide de dreapta, PNL si PDL, Klaus Iohannis este desemnat candidat unic la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014.
Intr-un interviu acordat Stirilor ProTV, inainte de primul tur al alegerilor, Klaus Iohannis a facut o promisiune: "Voi fi presedintele care in orice intreprinde va avea in vedere numai interesul Romaniei."
Si care gusta glumele si isi asuma porecla date de fanii sai, viitorii alegatori.
- Mickey Mouse sau Santa Klaus?
Klaus Iohannis: "Santa Klaus".