Cine opreste "dictatura" lui Sepp Blatter? A inceput campania pentru alegerile FIFA: Cum se da lupta de 1 miliard in fotbal

Sepp Blatter

Mita, santaj, coruptie si chiar sclavie moderna. FIFA a devenit in ultimii ani sinonima cu orice, mai putin cu fotbalul.

Pe 31 mai poate fi un nou inceput pentru organizatia care conduce cel mai popular sport de pe planeta. Campania electorala a inceput deja, dar sunt sanse mici pentru o schimbare. Pentru alegerile din 2015 au ramas patru candidati in finala, spre deosebire de 2011 si 2007, cand Blatter a candidat sigur. Cu toate acestea, elvetianul e la fel de sigur de victorie ca si atunci.

Fostul mare jucator Luis Figo, seful Federatiei Olandeze, Michael van Praag, si Printul Ali Bin al-Hussein al Iordaniei sunt cei trei care vor sa opreasca dictatura lui Blatter de la sefia FIFA, organizatie non-profit cu o rezerva valutara de 1 miliard de euro!

Blatter - "dictatorul" perfect. Sanse mari sa conduca FIFA pana la 82 de ani

Sepp Blatter e favoritul principal, desi imaginea FIFA nu a fost niciodata atat de proasta. Elvetianul are insa toate parghiile necesare pentru o victorie lejera in fata celor trei contracandidati ai sai. Miza este uriasa. Daca va ramane in functie pentru urmatorii patru ani, Blatter are timp sa isi lase un urmas veritabil in fruntea fotbalului, asa cum a fost el la randul sau inlocuitorul perfect pentru João Havelange, creatorul sistemului actual al FIFA, o masinarie de produs bani prin orice mijloace care nu au legatura cu fotbalul.

Citește și
Qatar, Cupa Mondiala
Tara care cumpara suflete pe bani. Cum s-a transformat o ambitie personala intr-o "Qatarstrofa" cu mii de victime
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De 40 de ani in FIFA si presedinte al organizatiei din 1998, Blatter a intrat deja in campanie si o face intr-un mod agresiv. El a profitat de Cupa Asiei si Cupa Africii pe Natiuni, disputate la inceputul acesui an, pentru a-si asigura voturile necesare. Dar nu doar continentele indepartate il sustin pe Blatter. Elvetianul are sustinere si de la forte dn Europa precum Spania sau Rusia.

O imagine care spune multe despre modul in care lucreaza Blatter a fost surprinsa la finalul Cupei Africii de saptamana trecuta, cand Blatter a acordat premiul castigatorilor din Coasta de Fildes impreuna cu Issa Hayatou, conducatorul fotbalului african inca din 1988 si cu Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, cel mai longeviv dictator din Africa, presedintele din Guineea Ecuatoriala - un om care si-a ucis rudele petru a prelua conducerea tarii, in 1979.

Blatter a semnat un memorandum in Africa prin care FIFA se angajeaza sa participe si mai mult la dezvoltarea fotbalului african. Tot acolo, Blatter a declarat presa occidentala "rasista" pentru ca a prezentat incidentele de la semifinala dintre Ghana si tara gazda. Saptamana trecuta, Blatter se intalnea cu Putin, un prieten vechi al sau, pe care l-a ajutat sa obtina organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Elvetianul nu se fereste sa apeleze la orice tactica pentru a-si asigura viitorul in fotbal. La fiecare congres FIFA, Blatter anunta plati "bonus" catre membrele asociate, intr-o scena demna de Coreea de Nord, dupa cum a caracterizat-o presedintele Federatiei Engleze, Greg Dyke.

Blatter a fost acuzat ca isi cumpara voturile inca de la prima victorie, din 1998 si mai apoi in 2002. S-a aflat chiar ca fosta companie a FIFA pentru drepturile TV, ISL, a platit spagi in valoare de 100 de milioane de dolari pentru el. Comitetul de Etica l-a anchetat si a ajuns la concluzia ca Blatter a fost "neatent" si nu infractor in acest caz. In 1998 s-a spus ca votantii au primit plicuri cu bani pe sub usile de la hotelul din Paris in care erau cazati, fapte negate de Blatter.

Intre timp, afacerile merg ca de obicei la sediul FIFA. Compania Infront, cea care se ocupa de o mare parte din drepturile TV pentru competitii sportive din intreaga lume si care este condusa de nepotul lui Blatter, Philippe, a fost achizitionata de conglomeratul chinez Wanda cu 1,05 miliarde de euro! Compania Infront a crescut prin vanzarea drepturilor TV ale competitiilor organizate de FIFA in jurul lumii.
Dar chiar si un gigant ca Blatter are puncte slabe. O discutie importanta din campanie se va duce pe tema investiitilor de dezvoltare in fotbal. FIFA aloca in acest 183 de milioane de dolari pentru acest capitol, in timp ce chetuielile de operare a organizatiei sunt de 216 milioane de dolari (102 milioane de dolari doar pe salarii) si alte 60 de milioane cheltuite pe congrese si comitete organizate de Blatter. FIFA a avut venituri de 1,3 miliarde de dolari in 2013 si un profit de 72 de milioane de dolari.

Raportul Garcia - bomba ce sta sa explodeze in fotbal

Sfarsitul lui Blatter si al intregului sistem corupt de la FIFA poate sosi daca Raportul Garcia va fi publicat. Michael Garcia e un avocat angajat de Comisia de Etica a FIFA pentru a ancheta fapte de coruptie acordarea dreptul de organizare al Cupelor Mondiale din 2018 si 202 Rusiei si Qatarului. Garcia a inceput ancheta din vara lui 2012 iar toamna trecuta a predat un raport de 350 de pagini catre judecatorul Hans-Joachim Eckert, seful Comisia de Etica a FIFA. Raportul e confidential, dar Eckert a publicat observatiile sale legate de raport - un rezumat de 42 de pagini.

La finalul anchetei, Garcia a anuntat ca vor fi multe surprize si dezvaluiri. "Sunt chestii nevazute si neauzite. Treaba asta tine de agentii secrete de spionaj, nu de institutii sportive internationale ce ar trebui sa serveasca publicului".

Ekcert nu a gasit insa nereguli in cazul Rusiei si Qatarului si le-a absolvit de orice vina. Garcia si-a dat demisia si a cerut ca intreg raportul sau sa fie publicat. El l-a acuzat pe Eckert ca s-a folosit doar de bucati din raportul sau si a taiat tot ce era mai important din el. Sunt presiuni din partea mai multor federatii puternice pentru ca raportul Garcia sa fie publicat, dar FIFA nu a cedat pana acum si nici nu are de gand sa o faca.

Printul care vrea sa conduca fotbalul. El e cel mai puternic adversar al lui Blatter

Cu sau fara Raportul Garcia, Printul Ali Bin Al Hussein e considerat omul cu cele mai mari sanse sa-l invinga pe Blatter. La 39 de ani, Ali e vicepresedinte la FIFA din 2011, conduce fotbalul iordanian din 1999 si are sustinere importanta. "E timpul sa indreptam atentia de la controverse inapoi la sport. Titlurile ar trebui sa fie despre fotbal, nu FIFA", a spus Ali cand si-a depus cadidatura.

Ali e fiul Regelui Hussein si al Reginei Alia, a facut scoala militara, a facut parte din fortele armate si a studiat la Princeton. Ali e varul Seicului Mohammed, conducatorul Dubaiului. Ali a luptat cu succes pentru introducerea hijabului in fotbalul feminin - voalul traditional purtat de femeile din lumea araba. Acesta este considerat cel mai mare succes al sau de pana acum in fotbalul mondial. Printul Ali a fost intre primii care au cerut publicarea Raportului Garcia si a cerut transparenta totala la conducerea fotbalului mondial.
Ali are aliati importanti. Presedintele UEFA, Michel Platini il sustine la sefia FIFA si il ajuta chiar sa stranga voturi in Europa. "Am fost surprins sa aflu ca va candida, dar sunt foarte fericit ca face asta. Il cunosc bine, are credibilitatea necesara pentru acest post. Acum asteptam propunerile sale si programul sau pentru viitorul fotbalului", a spus Platini, care nu a dorit sa candideze la aceste alegeri, desi era considerat chiar de Blatter omul perfect pentru a conduce FIFA.

Belarus, Malta, Anglia, Iordania, Statele Unite ale Americii si Georgia il sustin pe Printul Ali. Romania il sustine pe Michel van Praag - omul care s-a saturat sa astepte alt candidat

Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a anuntat pe site-ul oficial al Federatiei ca Romania ii va da votul olandezului Michel van Praag, conducatorul fotbalului olandez si fost sef la Ajax. Acesta a declarat ca a candidat pentru ca altcineva nu a decis s-o faca.

"Sunt foarte ingrijorat pentru FIFA. E timpul ca aceasta organizatie sa revina in lumea reala. Speram sa apara un adversar credibil pentru Blatter, dar asta nu s-a intamplat. Asa ca nu mai era cazul doar sa vorbesc ci sa trec la fapte. Mi-am asumat responsabilitatea, imi anunt candidatura", a spus olandezul, care mai este sustinut de Olanda, Belgia, Suedia, Scotia si Insulele Feroe.

Alegerile FIFA sunt foarte importante si pentru viitorul fotbalului romanesc. Se spune ca Blatter nu uita si nu ii iarta pe cei care ii sunt impotriva la alegeri si ii recompenseaza pe cei care il voteaza!

Figo, primul fotbalist care va conduce FIFA?

Portughezul Luis Figo este sustinut de sase federatii europene: Portugalia, Danemarca, Macedonia, Muntenegru, Polonia si Luxemburg. Figo are cele mai mici sanse sa-i fure coroana lui Blatter. Portughezul se bazeaza si el pe discursul reformei de imagine necesare la FIFA, insa este considerat cu cele mai mici sanse.

"Imi pasa de fotbal, asa ca ma gandesc la imaginea FIFA, nu doar in ultimii ani si nu imi place. Daca dai cautare pe internet FIFA primele rezultate sunt legate de scandaluri, nu sunt cuvinte pozitive. Asta trebuie sa schimbam prima data, imaginea FIFA. Fotbalul merita mult mai bine de atat.
Am discutat cu multi oameni importanti din fotbal, jucatori, manageri, presedinti de federatii, si ei cred ca e timpul sa facem ceva. Chiar cred ca e momentul pentru o schimbare de conducere", a declarat Figo pentru CNN.

Blatter: "Sa vina toti cei care vor sa scape de mine"

Sepp Blatter nu e intimidat de cel mai mare numar de adversari de pana acum. "E trist ca se intampla asta, dar toata concurenta asta mare care vine acum spre mine e trimisa de la Nyon, de UEFA. Ei nu au curajul sa ma atace direct, asa ca ar fi cel mai bine sa ma lase sa imi vad de treaba, sa aiba mai mult respect pentru mine", a spus elvetianul pentru CNN.
Pe cine a batut Blatter pana acum

1998 - L-a invins pe presedintele UEFA de atunci, Lennart Johansson
2002 - L-a invins pe Issa Hayatou, presedintele confederatiei Africane
2007 - Nu a candidat nimeni impotriva lui Blatter
2011 - Blatter nu a avut adversar pentru ca Mohamed Bin Hammam a fost prins cand dadea mita in schimbul voturilor si suspendat pe viata din fotbal.

Autor: Marian Ghita - Editor www.sport.ro
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ce a mai ramas in picioare dupa pacea de la Minsk. Asa arata visul european de 10 miliarde de euro transformat intr-o ruina
Ce a mai ramas in picioare dupa pacea de la Minsk. Asa arata visul european de 10 miliarde de euro transformat intr-o ruina

In 2012, Ucraina si Polonia organizau impreuna Campionatul European de fotbal. Un efort colectiv care aduna zeci de miliarde de euro, stadioane, investitii in infrastructura, dar si multe scandaluri.

Tara care cumpara suflete pe bani. Cum s-a transformat o ambitie personala intr-o
Tara care cumpara suflete pe bani. Cum s-a transformat o ambitie personala intr-o "Qatarstrofa" cu mii de victime

Ca un om care nu a citit niciodata o carte, dar stie in sinea lui ca Dostoievski ar fi mic copil daca s-ar pune el sa scrie una, Qatarul tanjeste in secret la gloria mondiala in fotbal.

Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi.
Europa, la picioarele lor: Reportaj din Academia de 15 milioane de euro a lui Hagi. "Milan, Barcelona? Suntem la nivelul lor"

Gheorghe Hagi: “Usor-usor, nu avem nimic de invidiat la nimeni din Europa, dimpotriva, ei vin, se uita si chiar se mira ca in Romania exista o academie asa de mare si atat de buna ca a noastra”.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.