Ce a mai ramas in picioare dupa pacea de la Minsk. Asa arata visul european de 10 miliarde de euro transformat intr-o ruina

Ucraina inainte si dupa - 6

In 2012, Ucraina si Polonia organizau impreuna Campionatul European de fotbal. Un efort colectiv care aduna zeci de miliarde de euro, stadioane, investitii in infrastructura, dar si multe scandaluri.

In acel moment, Ucraina investea peste 10 miliarde de euro in modernizarea arenelor, constructia unor stadioane uriase, mult peste potentialul echipelor de club din campionat, in infrastructura feroviara, in fostul aeroport de lux din Donetsk si planuia sa isi recupereze acesti bani din turism si dezvoltarea fotbalului in urmatorii ani.

Acum, cele 10 miliarde de euro, dintre care aproape jumatate au reprezentat bani de la bugetul de stat, au devenit un munte de moloz, in urma conflictului armat din ultimele luni.

*Vedeti in imaginile de mai jos cum arata astazi mai multe zone din Donetsk in comparatie cu perioada de dinaintea conflictului armat.

Pacea de la Minsk

Citește și
rusia
Kiev: 50 de tancuri rusesti au intrat in Ucraina chiar in timpul negocierilor pentru pace
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ucraina inainte si dupa

Astazi, Vladimir Putin, Angela Merkel, Petro Porosenko si Francois Hollande au reusit sa bata palma pentru "Pacea de la Minsk", care va consta in incetarea focului incepand cu 15 februarie. "Cred ca am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistitiu incepand cu 15 februarie, la ora 00.00", a declarat Putin, in urma negocierilor maraton de la Minsk, intre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.

O decizie de compromis a fost luata cu privire la o zona demilitarizata pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj in cadrul negocierilor. Putin a precizat ca fortele ucrainene isi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatistii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, asa cum a fost ea stabilita in septembrie, cand a fost incheiat armistitiul anterior.

Acordul reia punctele armistitiului de anul trecut, inclusiv reforma politica in Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste si reglementarea situatiei de la frontiere, a adaugat presedintele rus. Problemele umanitare si economice sunt de asemenea mentionate in acordul incheiat la Minsk.

Ucraina, conflictul de dinainte de conflict

Ucraina inainte si dupa

"In aprilie 2007, cand Polonia si Ucraina au castigat in mod surprinzator dreptul de a organiza Europeanul din 2012, ambele tari au explodat de bucurie. Pentru ucraineni era un moment extrem de important. In centrul bucuriei se afla presedintele Viktor Yushchenko, aflat la putere de la "revolutia portocalie" din 2004. In acel moment, Ucraina era in sfarsit in era post comunista, mergea spre democratie si stat de drept. Euro 2012 reprezenta sansa ca Ucraina sa intre prin sport in lumea tarilor libere.", descrie CNN situatia din acel moment.

Presedintele Yushchenko declara in acel moment: "Vom fi in stare sa aratam milioanelor de fani farmecul de neuitat al oraselor noastre care s-au pastrat atat de frumos"

CNN continua: "Dar Euro 2012 a facut total opusul", reamintind de situatia Iuliei Timosenko de la acea vreme, aflata in arest, scandalurile de rasism, dar si faptul ca tara s-a transformat dintr-un organizator al spectacolului intr-o scena a scurgerilor dubioase de zeci si sute de milioane de euro. Ukrainska Pravda a acuzat la acea vreme "lipsa de transparenta in acodarea contractelor de infrastructura pentru Euro 2012", insistand pe ideea unor fraude de proportii.

Din capitala fotbalului, intr-o ruina

Ucraina inainte si dupa

Pentru fotbalul din Ucraina, Donetsk este capitala, cel mai puternic centru de performanta si locul celor mai ambitioase proiecte din Europa de Est. Banii miliardarului Ahmetov au construit o echipa puternica, de primavara Europeana, care sub indrumarea lui Mircea Lucescu a reusit sa cucereasca trofeul Europa League si sa se lupte in fazele superioare din Champions League cu nume puternice, precum Bayern Munchen sau Barcelona.

Cu o echipa puternica trebuia sa fie si o arena spectaculoasa. Sahtior, echipa minerilor, a inceput sa "iasa la lumina" odata cu Donbass Arena, un stadion de 5 stele, desemnat dupa deschidere printre cele mai spectaculoase arene moderne din Europa. Ce nu stia nimeni in acel moment a fost ca nu toata lumea era de acord cu ideea "din Europa".

Ucraina inainte si dupa

Alaturi de aeroportul din Donetsk, reconstruit in totalitate cu miliarde de euro in planul de infrastructura pentru Euro 2012, si distrus de bombardamentele "omuletilor verzi" pro-rusi, si stadionul Donbass a devenit victima conflictului geopolitic. Stadionul a fost lovit de bombe, parti din fatada au cazut, iar acum este imposibil de utilizat de echipa lui Mircea Lucescu.

Intr-un interviu acordat pentru Sport News, Mircea Lucescu a vorbit despre modul in care conflictul a afectat clubul: "Am vrut sa evitam riscul aparitiei unor situatii tensionate intre jucatorii ucrainieni si cei rusi, tinand cont de ce se intampla in Donbass. Sunt prea multe resentimente la mijloc din cauza razboiului. "Sper sa se gaseasca o solutie cat mai repede, sa fie pace, pentru ca asa nu se mai poate. E dificil, iar pe mine ma mai deranjeaza ceva, vorbind din punct de vedere fotbalistic. Sefii fotbalului din Ucraina nu au vrut sa jucam Play Off si Play Out, cum le-am propus. Sunt suparat din acest motiv! Dinamo Kiev joaca acasa, dar noi jucam numai in deplasare, stam prin hoteluri si nu putem folosi stadionul si baza de antrenament de la Donetsk. Pentru Dinamo e bine, pentru noi, nu. Asa, daca exista Play Off, erau mai multe meciuri si competitia ar fi fost mai corecta"

Ucraina inainte si dupa

Pentru Mircea Lucescu, "pacea de la Minsk" nu inseamna si liniste. Sahtior nu se poate intoarce acasa acum, mai ales ca nu mai exista o casa in adevaratul sens al cuvantului. Sahtior joaca la Kiev, in orasul rivalei de moarte. Cuvant mult prea sensibil in aceasta perioada, cand peste 5000 de oameni au murit. Astazi, fotbalul in care Ucraina a investit peste 10 miliarde de euro incearca sa-si stearga statutul de ruina.

Autor: Catalin Andrei / [email protected]

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cele 13 PUNCTE ale acordului de la Minsk. Ce a reusit sa obtina Vladimir Putin: soarta regiunilor Donetk si Lugansk
Cele 13 PUNCTE ale acordului de la Minsk. Ce a reusit sa obtina Vladimir Putin: soarta regiunilor Donetk si Lugansk

Negocierile de la Minsk s-au incheiat, joi, cu un acord de incetare a focului care urmeaza sa intre in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, relateaza Russia Today, prezentand cele 13 puncte ale acestui document.

Kiev: 50 de tancuri rusesti au intrat in Ucraina chiar in timpul negocierilor pentru pace
Kiev: 50 de tancuri rusesti au intrat in Ucraina chiar in timpul negocierilor pentru pace

Oficiali militari ucraineni au anuntat joi ca 50 de tancuri rusesti, precum si vehicule blindate si lansatoare de rachete au patruns in Ucraina in cursul zilei, in pofida negocierilor desfasurate la Minsk in vederea solutionarii conflictului ucrainean.

ARMISTITIUL DE LA MINSK. Putin anunta ACORD DE PACE in Ucraina. Filmul celor 16 ore de negocieri
ARMISTITIUL DE LA MINSK. Putin anunta ACORD DE PACE in Ucraina. Filmul celor 16 ore de negocieri

Dupa o noapte alba, descrisa de un diplomat drept un "razboi al nervilor", Putin, Merkel, Porosenko si Hollande au ajuns la un acord pentru a pune capat varsarii de sange din estul Ucrainei.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.