Cand desertul ajunge sa coste cat luna de miere. Sfaturile specialistilor romani pentru alegerea unui tort de nunta perfect
O piata de cateva mii de torturi pe an e disputata aprig de cateva zeci de cofetari si decoratori priceputi. Succesul e garantat pentru cei care au inspiratie, ies din tipare si vin cu un pas inainte, impunand trendurile de afara.
Citeste in acest articol:
- Obsesiile romanilor: de la tortul cu etaj, la martipan
- Ce se "poarta" la nunti si botezuri in acest an
- Tortul care costa cat o luna de miere
- Tortul-spectacol, importat de la americani
- Naked-cakes si intoarcerea la natural
Povestea unei nunti incepe cu primul dans in doi si se incheie cu tortul, taiat mana in mana de cuplul fericit. Un tort de la care se cere sa fie perfect, spectaculos si unic, care sa fie in ton cu decorul, locatia, tema nuntii si culorile, care sa spuna povestea lor si sa ii reprezinte. Desi vorbim de un tort, desertul asta perfect ridica, uneori, mai multe semne de intrebare si indoieli decat rochia alba.
Cautarea tortului perfect incepe chiar si cu un an inainte, cu o idee de cele mai multe ori fix intiparita de pe internet, si e modelata cu mult tact si rabdare de cei care se pricep la asta: cake decoratori si cofetari.
Romanii au idei fixe, dar sunt deschisi mereu la nou
Acum 10 ani de la putine nunti lipsea tortul cu etaj. Acum 5 ani ne obisnuiam deja cu torturile imbracate in pasta de zahar colorata, iar in prezent cei care trebuie sa aleaga se hotarasc cu greu intre un tort auriu cu paiete comestibile sau unul pastel dublat de un candy bar asortat.
Chiar si cu infinite optiuni si cu mii de modele din care sa alegi, ramanem in oarecare masura conservatori in privinta torturilor. “Romanul s-a obisnuit cu anumite torturi - insiropate bine si cu multa crema cu unt sau, mai nou, are fixul torturilor cu mousse”, spune Rodica Bunea, un cake decorator scolit la una dintre cele mai bune institutii de profil din Anglia, care si-a deschis recent in Bucuresti laboratorul Sweet Boutique, de unde livreaza deserturi sculptate in zahar. De cele mai multe ori, insa, mirii reusesc sa renunte la tentatia tortului de pe vremea copilariei si sa accepte noile tendinte, fie ele modelate in pasta de zahar, fie unele de inspiratie clasica.
“Romanii vin cu idei fixe, de torturi cu crema si blat insiropat, dar cei mai multi sunt convinsi sa isi schimbe abordarea.”, sustine Alina Sudriu, managerul Grace Couture Cakes, o afacere pornita acum aproape 2 ani, care intre timp a devenit unul din trend setteri pe aceasta piata.
“Ceea ce ma bucura”, spune Alina, “este ca fata de anul trecut 50% din torturile cerute de clienti sunt fara martipan.” Ea a promovat naked cakes, torturile cu fructe, torturile cu frisca si pe cele cu ciocolata alba si toate au fost imediat cerute de clienti.
Tort Grace Couture CakesO felie impartita intre clasic si modern
Decizia nu e intotdeauna usoara. Depinde, insa, foarte mult de ceea ce iti doresti: impresie artistica sau gust. Torturile impresionante, colorate, imbracate in flori sau figurine, frumoase si in mare parte gustoase pe dinauntru sunt opere moderne sculptate in zahar. Spun o poveste si lasa cu gura cascata invitatii, iar efectul memorabil pe retina este garantat.
De partea cealalta, vor fi, insa, intotdeauna cei pentru care nu aspectul, ci amprenta lasata de gust conteaza. Pentru fiecare exista cofetarul gata sa ii indeplineasca dorinta. Pentru Ana Consulea, artizanul unor deserturi fabuloase la Zexe Cofeturi, cofetaria franceza, detaliile si gustul dicteaza. “Nu am facut niciodata un tort care sa nu ma reprezinte. Eu cred ca rolul cofetarului este acela de a crea tendinte, nu de a face ceva doar pentru ca este la moda”, spune Ana. Torturile ei de nunta impresioneaza prin detalii, nu au sclipici, panglici sau flori, ci fructe, macarons si sculpturi in ciocolata. Clientii o cauta pentru gust, spune ea, iar “dessert barurile” ei reusesc sa uimeasca chiar daca nu au niciun element colorat insistent.
Tort Zexe CofeturiIn barca moderna vor exista mereu torturile etajate, netezite de pasta de zahar, care ia forme perfecte si care poate transmite mesajul dorit de miri. Unii vor torturi inspirate din anii ‘20 cu perle si pene, altii cer un tort pe care sa fie tiparita povestea iubirii lor, altii isi pun la vedere pasiunile si vor torturi sub forma unei role de film sau a unei valize. Si chiar daca la un asemenea tort decorul face toti banii, niciun cofetar nu isi permite sa renunte la gust doar de dragul lui.
Tort Grace Couture Cakes“Gustul conteaza foarte mult in cazul unui tort de nunta si trebuie sa satisfaca asteptarile cat mai multor invitati. Poate de aceea ciocolata nu da niciodata gres”, explica Rodica Bunea, care sub pasta de zahar frumos modelata ascunde blaturi cu ciocolata, creme caramel si pere cu anason.
Desertul de nunta a depasit de mult granita unui singur tort. “De cand cu moda candy bar tot mai multi romani il cer pentru deschiderea petrecerii, dar nimeni nu a renuntat la tortul de nunta.”, spune Alina Sudriu despre bufeturile dulci care ii intampina pe invitati cu minitorturi, cupcakes, cakepops, macarons, biscuiti, prajiturele si alte deserturi mici.
Romanii sunt dipusi sa dea bani grei pe un desert din care nu mai ramane nimic la finalul serii. Atat de mult incat de aceeasi bani ar putea sa isi cumpere bilete pentru o vacanta. “Cel mai scump tort a costat 8.000 de lei. Avea 400 de portii si era decorat cu cristale Swarovski”, spune Alina Sudriu de la Grace Couture Cakes. La Zexe Cofeturi, cel mai scump tort pe care l-au facut pana acum a ajuns la 1000 de euro.
Tort Sweet BoutiqueOricat de scumpe par, preturile de la noi se aliniaza la cele din capitale care dicteaza trenduri in materie de torturi de nunta. Si la Londra s-ar plati la fel pentru un desert asemanator. “Un tort poate sa ajunga sa coste si peste 1000 de lire”, spune Hortensia Stahei, o romanca ce are propria ei afacere cu torturi in capitala britanica. La Hortensia Sweets comanda torturi spectaculoase si romani, dar si britanici, polonezi sau indieni, cuceriti de gustul “romanesc” al torturilor ei decorate dupa cele mai noi tendinte.
Tort Hortensia Sweets“Preturile se calculeaza in functie de dificultatea modelului, de numarul de persoane, de modalitatea de livrare, de instalare”, explica Hortensia, si luand in calcul asta, dar si marimile impresionante ale torturilor care trec de un metru inaltime si cantaresc chiar si zeci de kilograme, pretul nu mai pare atat de mare.
Totusi, nu multi isi permit sa plateasca in jur de 100 de lei pe un kilogram de desert, asa ca “din cei care renunta la a comanda un tort, 10% o fac din pricina bugetului”, spune managerul de la Grace Couture Cakes.
Tonul il da America, il modeleaza Europa si il adapteaza Romania
Moda torturilor de nunta uriase, imbracate in decoruri spectaculoase vine de peste Ocean. Pasta de zahar inventata de un australian in anii ‘60 era preluata stralucit de cofetarii americani de acum 30 de ani. In ultimul deceniu torturile decorate cu ea au devenit extrem de populare odata cu expunerea lor in emisiuni televizate, in concursuri de cofetarie sau la nuntile celebritatilor.
“Tendintele sunt dictate de America, tara unde nimic nu pare imposibil in materie de torturi”, recunoaste si Rodica Bunea. “Si Anglia dicteaza trenduri, dar stilul acesta de cofetarie este mai conservator in Marea Britanie”. Surprinzator sau nu, la Londra insa, au prins mai bine gusturile diferite de cele cu care britanicii sunt atat de obisnuiti. Hortensia Sweets si-a convins clientii cu retete romanesti adaptate la gusturi moderne, in care tortul Amandina e pe primul loc. “Eu folosesc retetele mamei, iar pe unele le-am modificat sau adaptat dupa gustul meu”, spune Hortensia Stahei.
Tort Hortensia SweetsLa noi, trendurile sunt adoptate si adaptate in functie de gustul romanilor, un gust care accepta timid si altceva decat modelul clasic de tort etajat cu figurine asezate in varf. “Important este sa le arati mirilor prin detalii ca te-ai gandit si ai acordat atentie nuntii lor. Nu este greu... se numeste profesionalism”, spune Ana Consulea, care le-ar face celor ce au curaj sa se lase pe mana ei un tort cu detalii personalizate in functie de tema nuntii si ar servi la masa minitortulete personalizate.
Viitorul va fi intoarcerea la natural
Daca ar fi dupa Alina Sudriu, torturile ar fi cat mai simple, decorate cu flori naturale, dar trendurile dicteaza auriu si argintiu. Asta se cere si la Londra, si peste Ocean, si la noi, dar in continuare vor fi de efect torturile romantice, albe sau pastelate, cu decoratiuni pereche stilizate, si putine accente colorate, spune Rodica Bunea. Naked cakes, adica torturile putin finisate, decorate natural sunt si ele pe val si cel mai probabil sunt inceputul unei noi decade in materie de desert pentru nunta. “Viitorul va fi cu siguranta al torturilor fara martipan si, la fel ca in moda, totul e ciclic, iar torturile cu frisca, in voga acum un deceniu, vor reveni, poate mai stilate.”, spune Alina.
Text: Alina Barbu / editor www.foodstory.ro
Foto: Teodora Maftei