Analiza Washington Post. Cum a transformat presa controlata de Kremlin tragedia din Ucraina in atentat la viata lui Putin

Cover Ucraina

Chiar daca opinia generala in Occident, in urma datelor oferite de mai multi experti in domeniu, este ca rebelii prorusi sunt vinovati de prabusirea avionului Malaysia Airline, opinia publica din Rusia pare sa imbratiseze alte variante.

Unele dintre acestea, de-a dreptul SF. Washington Post le trece in revista, dupa ce a luat pulsul evenimentelor, chiar in Rusia.

Una dintre aceste teorii spune ca totul a fost parte dintr-o schema complexa de asasinat. Este varianta pe care o crede si Khadija Gamzatova, in varsta de 50 de ani, care a auzit ca avionul in care se afla Vladimir Putin s-a intersectat in spatiul aerian din estul Ucrainei cu zborul MH17.

Asadar, vinovate de moartea a 298 de oameni nu pot fi, in opinia ei, decat trupele guvernamentale ucrainene, care au doborat avionul crezand ca in el se afla seful statului rus. "Zburau aproape unul de altul. Au vrut sa ne doboare avionul, dar s-au ales cu asta", a spus Gamzatova.

Sergey S. are o teorie diferita: "Mai multi martori care au postat imagini pe internet au spus ca trupurile neinsufletite nu erau naturale, ca oamenii murisera cu mult timp inainte", a spus barbatul de 45 de ani, care nu a vrut sa isi spuna si numele de familie, banuind ca reporterul Washington Post este un spion american.

Citește și
avion malaysia
Tragedia zborului MH17 ar putea schimba aviatia comerciala. Avioanele de pasageri, dotate cu sisteme de aparare antiracheta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Chiar daca nu exista nicio dovada oficiala care sa sustina astfel de teorii, in Rusia, fiecare dintre acestea a primit OK-ul unui canal media de audienta nationala sau a unui colt de internet cu influenta la public. Din 17 iulie, ziua in care avionul Malaysia Airlines s-a prabusit in estul Ucrainei, posturile si ziarele rusesti au preluat sau au creat diferite teorii privind cauzele care ar fi putut duce la aceasta catastrofa. Insa aproape niciuna dintre acestea nu accepta posibilitatea ca rusii sau militantii prorusi sa fie de vina pentru prabusirea avionului.

Daca agentia de presa Interfax si postul de televiziune public Channel 1 au avansat teoria unei posibile asasinari a presedintelui Putin - principalul argument fiind ca avioanele care au contururi asemanatoare s-au intersectat deasupra Varsoviei - mai multe televiziuni au iesit pe post cu o alta varianta: un dispecer de zbor ucrainean a ghidat in mod intentionat avionul in zona de razboi, pentru a fi doborat. Vitaly Trubin, in varsta de 24 de ani, a vazut aceasta stire pe Russia 24. "De ce ar face dispecerul asta? Pentru ca guvernul ucrainean i-a cerut sa faca acest lucru. Pentru ca Serviciul de Securitate Ucrainean i-a cerut sa faca acest lucru".

Intre timp, teoria lui Sergey - ca avionul era de fapt plin cu cadavre - s-a raspandit imediat pe internetul din Rusia, dupa ce liderul rebel din estul Ucrainei Igor Girkin, un cetatean rus cunoscut si dupa numele de lupta Strelkov, a fost citat, vineri, sustinand aceasta varianta pe pagina neoficiala pe care o are pe site-ul de socializare VKontakte. "Potrivit oamenilor care au strans trupurile neinsufletite, cadavrele nu erau recente - oamenii murisera acum cateva zile", ar fi spus Girkin. Multe dintre cadavre, a spus acesta, erau lipsite de sange.

Insa media ruseasca nu emite pur si simplu teorii alternative. De fiecare data cand americanii sau ucrainenii ofera o dovada a implicarii rebelilor in prabusirea avionului, jurnalistii din Rusia sunt gata sa o atace. Atunci cand Ucraina a spus ca poate sa demonstreze ca separatistii au rachete sol-aer, care ar fi putut dobori un astfel de avion, media din Rusia a "produs" imediat experti care au contrazis aceasta varianta si rebeli care sa sustina faptul ca, daca rachetele ar exista in posesia prorusilor, acestea ar fi in reparatii. Atunci cand SUA a autentificat una dintre inregistrarile convorbirilor dintre prorusi, care ii incrimineaza pe acestia, Russia 24 a adus in platou experti in productia de sunet potrivit carora inregistrarile sunt "fabricate".

Iar rusii au preluat de bune aceste teorii si explicatii, nu pentru ca ar avea incredere in propriii jurnalisti, ci, mai degraba, pentru ca este un adevarat pacat sa iei de buna o sursa americana. "Sincer, nu avem incredere in SUA. Credem ca sunteti malefici, lasi si nenorociti", i-a spus Ivan Zassoursky, seful catedrei de new media din cadrul Universitatii de Stat din Moscova, reporterului Washington Post.

Zassoursky a explicat ca posibilitatea unui razboi cu Ucraina vecina a renascut in rusi si sentimentul de mandrie nationala, si neincrederea in Occident, care isi are originea in perioada Razboiului Rece si in campaniile Statelor Unite in Irak si Afganistan. In plus, aceasta ultima criza se suprapune unei perioade in care rusii au un acces fara precedent la surse de informare care le alimenteaza viziunea sovinista asupra propriei natiuni.

Media mainstream din Rusia este dominata de televiziuni si publicatii finantate de stat. Insa boom-ul tehnologic le-a oferit rusilor si alte surse de informare. "Ce se intampla acum este o nebunie, pentru ca toata lumea a renuntat la propriile resurse intelectuale si incearca sa se alature unei tabere. Iar asta se intampla odata cu schimbul surselor de informare de la old media - centralizata si axata pe cultul personalizatii - la new media - acolo unde oamenii gasesc comunitati". Acum toti rusii cred ce citesc in ziarele finantate din bani publici, a explicat Zassoursky, sau preiau teorii gasite pe site-urile de socializare. Tinerii, in special cei educati, care vorbesc si o alta limba pe langa rusa, tind sa aiba o viziune mai critica asupra lumii si asupra propriului guvern.

Insa chiar si aceia care isi filtreaza informatiile nu prezinta concluzii foarte diferite atunci cand sunt intrebati cine este de vina pentru accidentul aviatic din Ucraina. Alex Smirnov, in varsta de 45 de ani, si sotia acestuia, Olga Smirnova, de 43 de ani, spun ca aleg in mod regulat sa urmareasca Euronews - un canal cu sediul in Franta si finantat partial de Uniunea Europeana - sau LifeNews - un post pro-Kremlin, dar care nu primeste ajutor de la stat. Si chiar daca nu cred teoriile despre avionul lui Putin sau cadavrele care se aflau deja in avion, inca sunt de parere Ucraina poarta vina asupra tragediei. "Este o situatie ingrozitoare pentru acesti oameni, insa responsabilitatea trebuie sa fie a Ucrainei, indiferent de zona din care a fost trimisa racheta".

Si chiar si aceia care refuza sa speculeze cine este responsabil pentru moartea a 298 de oameni, tot nu pot sa digere varianta oferita de SUA, in care Rusia poarta o parte din vina. "Este posibil. Insa… de ce?", se intreaba Artyom Kruglov, in varsta de 19 ani, student la o facultate de fizica.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda
Catastrofa in Ucraina. Alte 74 de persoane decedate dupa prabusirea avionului malaysian au fost aduse joi in Olanda

24 iulie 2014. Doua avioane transportand cadavre ale victimelor avionului malaysian prabusit in Ucraina au aterizat joi in Olanda, la o zi dupa aducerea primelor corpuri, conform imaginilor difuzate de Televiziunea olandeza,

Tragedia zborului MH17 ar putea schimba aviatia comerciala. Avioanele de pasageri, dotate cu sisteme de aparare antiracheta
Tragedia zborului MH17 ar putea schimba aviatia comerciala. Avioanele de pasageri, dotate cu sisteme de aparare antiracheta

Tragedia aviatica din Ucraina a adus in discutie problema dotarii avioanelor de pasageri cu sisteme de aparare antiracheta.

Catastrofa in Ucraina.Expertii britanici au inceput sa extraga date din cutiile negre ale zborului MH17. LIVE TEXT
Catastrofa in Ucraina.Expertii britanici au inceput sa extraga date din cutiile negre ale zborului MH17. LIVE TEXT

23 iulie 2014. Experti din cadrul Biroului britanic de ancheta AAIB au inceput miercuri dupa-amiaza sa extraga datele din cele doua cutii negre ale avionului care efectua zborul MH17 si care s-a prabusit in Ucraina.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.