A renuntat la facultate inainte de absolvire, iar apoi a lansat o afacere de 1 miliard de dolari. Povestea sefului Evernote

Dată publicare: 03-03-2014 11:15
Dată actualizare: 06-03-2014 06:55


Phil Libin

Phil Libin este patronul miliardar al unei companii de tehnologie de succes din SUA, Evernote. El se descrie singur ca fiind un "tocilar", iar BBC News scrie ca nu are personalitatea tipica a unui director executiv.

In timp ce multi dintre sefii companiilor majore din lume incearca pe cat posibil sa nu dea detalii despre ei, Phil admite faptul ca el "nu prea se pricepe" la unele dintre aspectele care tin de "meseria" de sef. Una dintre slabiciunile subliniate chiar de catre patronul Evernote este faptul ca este "ingrozitor de timid", ceea ce nu prea se incadreaza cu rolul sau de director executiv al unei firme care isi intinde afacerile pe plan mondial.

"Daca sunt la o petrecere, de obicei eu sunt tipul care sta intr-un colt prefacandu-se ca isi verifica email-urile pe telefon. Dar sa stiti ca ma straduiesc din greu sa ma schimb."

Nu in ultimul rand, barbatul miliardar in varsta de 43 de ani spune ca, uneori, este si dezorganizat.

Se stie deja ca el este seful si co-fondatorul companiei Evernote, care in doar 5 ani de la lansare a ajuns sa valoreze peste 1 miliard de dolari. Evernote este o aplicatie de notite electronice, care poate fi accesata de pe telefon si computer, si care are peste 90 de milioane de utilizatori.

Si totusi, Phil Libin nu poate fi "acuzat" ca a dat o singura "lovitura", iar acum traieste de pe urma acestei afaceri. El a mai condus doua afaceri din domeniul tehnologiei pe care le-a vandut cu 26 de milioane de dolari si, respectiv, 24 de milioane de dolari.

"Presupun doar ca ma pricep mai bine decat altii sa pun ideile altora intr-un singur loc. Sunt un bun editor. Pot aduna lucruri intr-un singur loc si sa elimin 80% dintre chestiile nefolositoare. Cela mai multe companii au nevoie de asa ceva."

Patronul Evernote s-a nascut in Rusia

Phil Libin s-a nascut in Uniunea Sovietica, insa familia sa a putut sa emigreze in Statele Unite in 1979, cand el avea 8 ani. Acum, Phil spune ca parintii sai - ambii, muzicieni - au fost norocosi cau au putut pleca din Sankt Petersburg (care, la acea vreme se numea Leningrad).

Insa faptul ca a ajuns in America nu a insemnat automat o viata mai buna pentru aceasta familie. O vreme, parintii sai au avut o viata decenta in URSS, insa dupa ce au ajuns in SUA au fost nevoiti sa traiasca cu foarte putini bani, in rau-famatul cartier Bronx. "Am trait intr-un cartier foarte periculos. Insa eu eram un tocilar pasionat de calculatoare, asa ca imi petreceam cel mai mult timp inchis in casa.", spune Phil.

Obsesia pentru computere a aparut inainte ca el sa devina adolescent, atunci cand a descoperit ca are o aptitudine pentru tehnologie. Astfel, dupa cum a povestit chiar el, pana la 16 ani facea "jonglerii" cu scoala, castigand ceva bani din reparatii si programare de amator.

Dupa scoala primara a inceput sa studieze stiinta computerelor la Universitatea Boston. Dar pentru ca avea totusi o fire rebela, a renuntat la facultate chiar inainte de absolvire: "Mai aveam de terminat doar o clasa, doar 4 credite de obtinut. Am intrat intr-o disputa cu administratia Universitatii - o treaba financiara - m-am enervat si am plecat. Lumea spune 'da, dar si Bill Gates si Marck Zuckerberg au renuntat la facultate', insa a fost o mare tampenie ce am facut."

Vedeti aici un interviu realizat de Stirile ProTV cu Phil Libin, la iLikeIT.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO