Singurul detinut care a reusit sa scape dintr-un lagar nord-coreean. Povestea omului pentru care libertatea e "puiul prajit"

Dată publicare: 02-10-2015 10:29
Dată actualizare: 05-10-2015 07:04


Shin Dong-hyuk

Singurul nord-coreean care a reusit sa evadeze dintr-o inchisoare de maxima securitate din tara lui si sa fuga in Statele Unite, unde a devenit activist pentru drepturile omului, a vorbit despre ororile pe care le-a indurat in Coreea de Nord.

Shin Dong-hyuk s-a nascut in 1982, intr-o inchisoare de maxima securitate din Coreea de Nord, dupa ce mama sa a fost oferita drept "cadou" unui detinut, pentru buna purtare. Shin a trait pana la 12 in detentie, alaturi de mama sa, cu care se batea adeseori pentru mancarea putina.

La 24 de ani, tanarul a reusit sa evadeze din lagarul in care a asistat ani de zile la executii teribile si unde a fost torturat pentru ca i-a turnat pe fratele si mama sa, care planuiau o evadare. In inchisoare, prizonierii erau incurajati sa denunte orice abatere de la regulament a altor detinuti, in schimbul unei portii de mancare.

Shin povesteste ca multi detinuti mureau din cauza infometarii, a bolilor, torturilor sau accidentelor de munca si spune ca a fost invatat sa supravietuiasca inca de la o varsta frageda mancand broaste, sobolani sau insecte.

Dupa ce si-a denuntat familia, gardienii l-au acuzat ca si el facea parte din plan si l-au agatat de carlige, deasupra focului. Tanarul inca mai are spatele si picioarele acoperite de cicatrici.

Intr-un interviu acordat The Daily Signal, Shin a vorbit despre ororile la care a fost supus: "Cand focul a inceput sa-mi ajunga la spate am simtit ca era fierbinte ca lava si simteam mirosul de carne arsa".

A fost apoi tinut sapte luni in carcera si fortat sa priveasca executiile mamei si fratelui sau.

Shin a evadat pe 2 ianuarie 2005, dupa ce s-a imprietenit cu un detinut politic in inchisoare. Cei doi lucrau langa gardul electric al lagarului cand au vrut sa fuga. Insa amicul lui Shin a murit curentat pe gard, iar nord-coreeanul spune ca s-a folosit de trupul acestuia pentru a se feri de curentul electric. Shin a reusit sa scape, dar s-a ales cu arsuri grave. A intrat apoi in hambarul unui fermier, unde a gasit o uniforma de soldat, cu care s-a camuflat pana la granita cu China. Aici, a reusit sa mituiasca vamesii cu tigari si alimente pe care le furase din orasele prin care trecuse.

In prezent, Shin este activist pentru drepturile omului si face eforturi considerabile pentru a atrage atentia Natiunilor Unite asupra a ceea ce se intampla in Coreea de Nord: "Daca Natiunilor Unite sau oricui din comunitatea internationala le pasa despre cum sunt incalcate drepturile omului in Coreea de Nord, daca aveti vreun pic de ingrijorare fata de oamenii care sufera sau mor chiar in aceste momente, va rog sa luati masuri".

Desi traieste de 10 ani in democratie, Shin spune ca inca se mai gandeste ca libertatea inseamna pentru el "o bucata de pui prajit".
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO