Ministerul Justitiei, dat in judecata pentru ca publica gratuit legile pe Internet. "O actiune excesiva ce afecteaza piata"

Dată publicare: 02-10-2015 15:00
Dată actualizare: 05-10-2015 07:04


statuia justitiei

O mare companie din domeniul IT a dat in judecata Ministerul Justitiei si Consiliul Concurentei. Motivul, potrivit unui consilier din Cancelaria premierului, e acela ca MJ publicat gratuit legislatia, afectand firmele private din domeniu.
 

Actiunea in justitie apare pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti, fiind formulata de INDACO Systems SRL impotriva Ministerului Justitiei si Consiliului Concurentei. Actiunea are ca obiect "anularea unui act administrativ".

Mai precis, potrivit afirmatiilor lui Andrei Nicoara, consilier al secretarului de stat pentru Cancelaria Primului Ministru, cele doua institutii ar fi „parate de una dintre marile companii specializate in furnizarea de aplicatii legislative in legatura cu publicarea gratuita si cu drept de reutilizare a legislatiei in portalul http://legislatie.just.ro/, considerata o actiune excesiva ce afecteaza piata aplicatiilor comerciale specializate”.

Oficialul din cancelaria premierului spune ca „intrucat plangerea prealabila catre Consiliul Concurentei a fost respinsa, considerandu-se ca faptele ”nu intra sub incidenta prevederilor legale in domeniul concurentei, fiind o masura care vizeaza interesul public si promoveaza interesele consumatorilor”, se solicita instantei anularea acestei decizii si demararea unei investigatii. In motivarea sa, reclamantul defineste afisarea versiunii consolidate a legislatiei ca fiind o facilitate excesiva, iar prestigiul Ministerului Justitiei ca un avantaj incorect in concurenta diverselor surse de informare legislativa.

Astfel, asistam la primul caz in care justetea si oportunitatea deschiderii datelor guvernamentale sunt puse sub semnul intrebarii de catre mediul privat.”

Compania INDACO Systems, una dintre cele mai importante de pe piata romaneasca de software, detine platforma de documentare legislativa Lege5.ro, in care actele normative pot fi consultate gratuit in forma publicata in Monitorul Oficial si contra cost in forma la zi (consolidata).

Compania a fost fondata de fratii Daniel si Ovidiu Iane, in prezent deputati, primul din partea PNL in Dolj, iar celelalt din partea PSD in Suceava. Potrivit celor mai recente declaratii de interese ale celor doi parlamentari, ambii sunt in continuare asociati in INDACO Systems SRL

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO